Адска жега в Кипър, температурите удрят 42 градуса

Червен код в страната, опасност от пожари

Новини
08:31 - 04 Юни 2024
1362
Адска жега в Кипър, температурите удрят 42 градуса

В Кипър днес едновременно са в сила жълт и червен код – за изключително високи температури и за опасност от пожари. Здравните власти обявиха мерки и готовност за реакция при инциденти заради горещините.

Температурите се повишават към рекордни стойности, като днес се очаква да достигнат 42 градуса, прогнозира Метеорологичната служба, която за втори пореден ден издаде предупреждение с жълт код. 1,5 градуса бе най-високата измерена в понеделник температура, в източната част на острова. В Никозия и на близо още 10 места термометрите показаха 40 - 41 градуса, съобщиха от Метеорологичната служба.

Най-висока степен на тревога за днес обяви Управлението на горите заради риска от избухване и разпространение на горски пожари. Мощни наземни и въздушни противопожарни сили, с помощ от хеликоптер от британските военно-въздушни бази, се бориха с три големи огъня в горски райони в понеделник, като овладяването им продължи часове.

Здравното министерство и Гражданска защита издадоха специални указания за предпазни мерки за работещите на открито, хората с хронични заболявания, възрастните и децата.

Болниците са в повишена готовност да приемат пострадали от екстремната жега, обявиха от Държавната организация за здравни услуги.