Адската жега не пуска Балканите

Хиляди хектари изгоряха в Република Северна Македония, Албания и България

Топ
10:51 - 19 Юли 2024
1071
Адската жега не пуска Балканите

Продължаващата повече от седмица нова гореща вълна с катастрофални последици удари страните от Източна Европа, Гърция и страните от Средиземноморието, съобщава Франс прес.

"Не можем да спим без климатици, невъзможно е", казва Александре Тудор, млад човек, който живее в румънската столица Букурещ, предаде БТА. В Румъния от 7 юли е в сила тревога за опасни горещини.

Прекъсванията на електрозахранването в Румъния се увеличават в болниците заради повишеното използване на климатици по време на гореща вълна.

45-годишен мъж почина от жегата в град Ботошани, Североизточна Румъния, съобщиха от румънското здравно министерство.

На 10 места беше отчетен нов рекорд при нощните горещини, като термометърът остана над 27°C. „Тези температури, които не се понижават, са много тревожни – ако организмите нямат време да се охладят през нощта, броят на смъртните случаи ще се увеличи", предупреждава Илан Келман от Лондонския университетски колеж пред АФП.

Що се отнася до екосистемата, хиляди хектари изгоряха в Република Северна Македония, Албания и България, където в четвъртък беше в сила червен код с очаквани 43 градуса по Целзий.

„Жителите на европейските градове ще трябва да адаптират не само инфраструктурата си, но и поведението си, за да се справят с по-интензивни горещи вълни в бъдеще", подчертава Хана Клоук, климатолог от Редингския университет.

"В бъдеще може да е почти невъзможно да излизате в определени дни", казва тя.

Горещите вълни стават все по-вероятни с изменението на климата, обясняват експерти по климата към ООН. Европа е континентът, който се затопля най-много, температурите там се повишават два пъти по-бързо от средните за света, отбелязват климатолозите.

В някои региони на Гърция повече от 10 дни температурите надвишават 40 градуса по Целзий.

Горещините са толкова силни, че Акрополът, най-посещаваното място в тази страна, трябваше да бъде затворен за няколко часа в сряда.

В историческия център на Атина в четвъртък туристите търсеха сенчести места с бутилки вода в ръка.

Сам Ризек, 19-годишен сервитьор, се опитва да привлече клиенти, докато се опитва да "стои на сянка", за да не припадне. Миналата седмица му било толкова топло, че носът му започнал да кърви. „Но тук, в Гърция, трябва да свикнем с това", казва той примирено.