Адски студ от -55° скова Русия

Русия
14:55 - 07 Януари 2023
6519
Адски студ от -55° скова Русия

Рекорден студ скова Русия, където температурите на места паднаха до -55°! В Москва беше отчетен най-студения ден от началото на зимата, съобщават местните сайтове.

Зоната с много ниска температура, която обикновено действа в центъра на Арктика, в момента е изместена на север от Русия, в резултат което във високите и средните ширини на страната се е развило необичайно студено време.

Северен Сибир се оказа епицентър не само на руския мраз, но и на студа в цялото полукълбо. В Таймир и Евенкия температурата падна до -50°. Това е голяма аномалия, тъй като отклонението от нормата достига 15 градуса. Издадено е предупреждение за буря по тези места, съобщава сайта Meteobalkans.

На 7-8 януари в южната част на споменатите райони силните студове ще продължат с до -50° ... -55°, съобщава gismeteo.ru.

По актуализирани данни минималната температура на въздуха в руската столицата днес е била -23,5°C. С този показател Коледната нощ в Москва (те празнуват на 6 януари по стар стил – бел. ред.) стана третата най-студена през 21-и век.