Адски жеги мъчат Западна Европа

На много места температурите надхвърлиха 40 градуса

Любопитно
14:17 - 18 Юни 2022
3133
Адски жеги мъчат Западна Европа

Непосилни жеги мъчат Западна Европа. Лятото все още не е започнало, а на много места температурите надхвърлиха 40 градуса. Великобритания, Франция, Испания и Италия са засегнати от необичайно топлото време.                 

Във Франция е невероятно горещо. Няколко региона забраниха проявите на открито заради опасност за участниците. В Бордо и региона са забранени дори събиранията на закрито, ако помещенията не са климатизирани.

Експертите казват, че горещата вълна идва от Африка заради специфични условия с големи въздушни маси с по-ниска температура на голяма надморска височина.

Франция далеч не е единственият засегнат район. В Испания участието на хиляди католици в традиционно шествие в Толедо се превърна в истински ад. Носещи тежки традиционни облекла, участниците се потиха в 40-градусовата жега по препълнените тесни улици

Освен неудобство в Испания високите температури носят и опасност. Три горски пожара избухнаха в Каталуния. За един ден огънят унищожи повече от 1500 хектара гори. 

С 10 градуса над обичайното е и на Острова. Британците посрещнаха жегите с ентусиазъм. По плажовете се събраха тълпи, каквито рядко могат да се видят преди лятото още да е започнало.

Според синоптици тези жеги са част от общата тенденция. Глобалното затопляне на климата ще прави подобни явления както по-чести, така и по-продължителни.