Адв. Ал. Кашъмов пред Lupa.bg: Държавата е виновна за взрива в "Миджур", опитаха да скрият истината

Още през 2008 г. имаше сигнал в МС, че в завода се извършва незаконна дейност, обясни правозащитникът

Крими
17:30 - 12 Януари 2024
3159
Адв. Ал. Кашъмов пред Lupa.bg: Държавата е виновна за взрива в "Миджур", опитаха да скрият истината

Девет години водим дела, за да излезе истината за взрива в завод "Миджур". Това е най-тежкият случай на производствена авария за последните 4 десетилетия. Делото за достъп до информация разкри, че институциите са разрешавали утилизация на противопехотни мини, което е абсолютно забранена дейност.

Спечелихме делата за трудова злополука, но се оказа, че дружеството "Видекс" е източено в деня след взрива. Единственото, което остана за близките на загиналите хора, е да се търси отговорност от държавата. Това обясни пред Lupa.bg адв. Александър Кашъмов, който е ангажиран със случая. 

"Не е нормално да пишеш доклади за изпълнение на задълженията на държавата за забрана на противопехотните мини и в същото време да подписваш разрешение за утилизация. Не може държавата години наред да разрешава една забранена дейност и да не носи никаква отговорност", коментира правозащитникът.

Той посочи, че благодарение на хора като Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил, и движение "Екогласност" истината е излязла наяве. Още през 2008 г. е подаден сигнал в МС, че у нас се утилизират незаконно мини и никой не е обърнал внимание. "Сценарият беше, случаят да се забрави", изтъкна адв. Кашъмов.

На 10 януари Върховният административен съд (ВАС) постанови, че държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод "Миджур". 

При взрива, избухнал на 1 октомври 2014 г., загинаха общо 15 работници.

Върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева отменят решението на първата инстанция и го определят като "неправилно".

Те осъждат администрацията на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите да заплатят на тримата близки на една от загиналите при тежкия производствен инцидент по 150 000 лв. за настъпилите от нищожни административни актове и незаконно бездействие на органи на Министерския съвет и на Министерството на околната среда и водите неимуществени вреди, които са им причинени със смъртта на тяхната родственица.

Няколко месеца преди инцидента е открито сериозно нарушение, свързано със складирането на боеприпаси, на което Министерството на околната среда и водите е издало предписание, става ясно от решението на магистратите.

В решението на ВАС се пише, че трагедията е довела до тежка загуба на близки. Те са преживели силен стрес и големи душевни страдания  от шокиращия трагичен начин, по който е настъпил инцидентът.                                                 

"Показателно е, че едва след трагичния случай на 01.10.2014 г., с цел да бъдат предотвратени подобни тежки инциденти, държавата е пристъпила към изпълнение на задълженията си, произтичащи от международните договори и от вътрешните правни норми", пише в решението си ВАС.    

Подсъдими бяха собственикът на завода за утилизация Валери Митков, чийто син също е сред загиналите, както и Ивелина Бахчеванова, бивш служител на Министерството на икономиката, Божидар Василев - бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР и Палма Иванова - бивша служителка в „Миджур" с ангажимент към безопасните условия на труд.