Адв. Александър Кашъмов пред Lupa.bg: Прави се опит да се узакони харченето на държавни пари на тъмно

Депутати пробват да ограничат достъпа до обществена информация на хората, предупреди правозащитникът

Политика
15:45 - 21 Юни 2023
2740
Адв. Александър Кашъмов пред Lupa.bg: Прави се опит да се узакони харченето на държавни пари на тъмно

Законът за достъп до обществена информация до момента беше един от работещите закони в България. В момента се прави опит да се ограничи достъпа до информация на хората, като се въвеждат редица изисквания: заявителите трябва да посочват ЕГН, да посочват правен интерес също. Счетоводните документи ще бъдат обявени за необществена информация. Така цялата информация за харченето на публични средства ще бъде отказвана и харченето ще става на тъмно.  За това предупреди пред Lupa.bg адв. Александър Кашъмов. 

По думите му готвените промени на Закона за достъп до обществена информация ще доведат до премахването на отчетността на институциите и до липсата на контрол върху тях. Хората няма да могат да си упражняват свободно правата и медиите да си вършат работата. 

"Ако искате платежни нареждания, счетоводни документи за дадена обществена поръчка, няма да ги получите. Ако искате информация за дейност в друг град, могат да ви кажат, че нямате принадлежност към местната общност. Това са напълно неясни нововъведения, които ще ограничават правото на гражданите за достъп до информация", предупреди адв.  Кашъмов. 

"Според деветимата вносители на измененията на Закона, промените ще способстват за намаляване на случаите на злоупотреба. Какво обаче означава да злоупотребяваш със свое основно право?! Можем ли да кажем, че злоупотребяваме с правото си на живот, като искаме държавата да ни го гарантира? Като подаваме сигнали, че сме заплашвани, това злоупотреба ли е?", пита правозащитникът.  

"Представихме на фондация "Програма достъп до информация" годишното проучване на изпълнението на задълженията на 562 институции на изпълнителната власт и констатирахме подобряване на практиките по изпълнение на Закона за достъп до обществена информация от страна на малки общини. Имаме пълни отличници с 100 процентна изпълнимост, а се твърди, че от тях идват оплакванията. Получава се развален телефон и ние не знаем какво е причината за него, но знаем какъв ще е крайният резултат - ограничаване правото на гражданите", обясни Кашъмов.