Адв. Димитър Марковски пред Lupa.bg: Убиецът на Андреа от Галиче крие, че я е изнасилил

Общество
17:59 - 02 Ноември 2020
4695
Адв. Димитър Марковски пред Lupa.bg: Убиецът на Андреа от Галиче крие, че я е изнасилил

„Убиецът на 18-годишната Андреа от Галиче отрича да я е изнасилвал, преди да я погуби. Аксел Олеков обаче е направил пълни самопризнания и пред следовател, и пред съдия. Няма да е трудно да се докаже в съда и това негово престъпление“. Това заяви пред Lupa.bg Димитър Марковски, адвокат на бащата на момичето Румен Асенов.

„Съдиите днес питаха Аксел: „Някой да те е карал да твърдиш, че си изнасилил момичето?“. Той отговори, че никой не е упражнявал върху него натиск. В същото време не можа да отговори защо преди е говорил за изнасилване, а сега отрича“, коментира адвокат Марковски.

Най-тежката присъда, която може да получи Аксел, е 12 г. „Това наказание е символично. Искаме доживотна присъда, но сме безсилни, тъй като чл. 63 от НПК освобождава убиецът от възможността да лежи до живот, тъй като е непълнолетен. Главният прокурор и премиерът обещаха, че ще има законодателна инициатива по този казус, но все още няма промяна. След като Аксел влезе в затвора, той може да излезе предсрочно. Има право да бъде освободен преждевременно, ако изтърпи 1/3 от наказанието си“, обясни правозащитникът.

Аксел е с повдигнати четири обвинения, като най-тежкото е умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Това престъпление е извършено, за да бъде прикрито друго - изнасилване. Според обвинението, въпреки непълнолетието си Аксел е разбирал значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

На днешното съдебно заседание той не се признава за виновен по обвинението за изнасилването на абитуриентката, като твърди, че не е извършил полов акт с нея против волята ѝ. Олеков се е съгласил да не разпитват всички свидетели и вещи лица, като утре ще бъдат изчетени само две от експертизите.