Адв. Димитър Марковски: Провалът на Гешев като главен прокурор не е добра заявка за бъдещ политически проект

Бившият обвинител №1 беше освободен от длъжност с изяснени мотиви от ВСС, припомни правозащитникът

Политика
10:40 - 05 Юли 2023
2003
Адв. Димитър Марковски: Провалът на Гешев като главен прокурор не е добра заявка за бъдещ политически проект

Каква е целта на гражданското движение, което оглави Иван Гешев? Докъде ще стигне съдебната реформа? И може ли ВСС да спре избора на нов главен прокурор? Отговор на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха адвокатът и старши правен експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов, адвокат Димитър Марковски и Емил Георгиев -  адвокат от "Правосъдие за всеки".

„Нищо съществено не беше казано от бившия главен прокурор в изявата му. Нормално е. Демокрация сме. Демокрацията означава – не само да можеш да избираш свободно, но и да бъдеш избиран. Всеки, който желае, може да се впусне в политиката. Г-н Гешев през целия си мандат на главен прокурор правеше подобни изказвания и от позицията на магистрат се изживяваше повече като политик. Това е може би една логична стъпка с оглед на цялото му поведение. Доколко ще е успешна е друг въпрос”, подчерта Янкулов.

„Той имаше своя шанс. Около три години време на поста главен прокурор да предприеме действия. Разполагаше с много големи институционални и външни на институцията правомощия. Нямаше никакви пречки да реализира наказателната отговорност на онези, за които твърди, че са крали и ще продължават да крадат. Затова не считам,ч е следва да се коментира бъдещото политическо поприще на Гешев”, посочи Георгиев.

„Провалът му като главен прокурор не мисля, че е добра заявка за бъдещ политически проект. Той беше освободен от длъжността с изяснени мотиви от ВСС. Самата констатация за уронване на престижа на една от изключително авторитетните институции в държавата – не е доба заявка за бъдещ политически проект. Разбира се, негово право е да се възползва от гражданското си право да създаде някакъв политически субект”, заяви и Марковски.