Адв. Георги Гатев пред Lupa.bg: Божков е поискал сам държавна охрана

Нашите власти са уведомени предварително за завръщането на бизнесмена, категоричен е правозащитникът

Общество
15:00 - 31 Август 2023
3097
Адв. Георги Гатев пред Lupa.bg: Божков е поискал сам държавна охрана

Българските власти са уведомени за завръщането на Васил Божков в страната на 23 август. Такава е процедурата. Така че информацията на главния секретар на МВР в оставка Петър Тодоров е коректна. Това обясни пред Lupa.bg адвокатът на хазартния бос Георги Гатев.

"Васил Божков имаше двумесечен срок да напусне ОАЕ. Ако той не го направеше през тези 2 месеца, трябваше да подаде отново молба и да получи писмо. След като е взето решение той да напусне страната, в понеделник са уведомени органите, а във вторник е получил разрешението. В петък пристига в България с първия възможен полет. Поискали сме документ от ОАЕ, който категорично да докаже, че не става дума за екстрадиция. Не знам обаче дали ще получим такъв, тъй като всичко зависи от настроението на тамошните власти. Именно затова Божков чака два месеца да му бъде разрешено да напусне страната. Преди това, когато започна да получава обвинения, той не получи нито постановлението за привличане, нито призовка. Институциите у нас също чакаха реакция и не я получиха", обясни адв. Гатев.  

„Не знам представеното от българските власти за екстрадиция на Божков дали е фалшификат, но то не отговаря на истината. Все едно да ви изпратя писмо, че някоя друга институция се е произнесла по някакъв повод. Дайте ми акта, с който Божков е екстрадиран и тогава ще говорим. Изкарани са определени факти от делото, които не са интерпретирани правилно“, заяви адв. Гатев.

Той обясни, че не знае хазартният бос да е получавал заплахи, но в молбата си, когато е искал да се върне у нас и да свидетелства, е посочил, че има нужда от физическа охрана.

Адв. Гатев е категоричен, че няма да поиска отвод на прокурор Ангел Кънев за твърденията му за Пригожин. „За мен е важен съдът. Оптимист съм, че Божков ще излезе от ареста, имайки предвид това, което знам по делото. Стъпвайки на фактите и закона няма място за притеснение“, увери правозащитникът.

Той обясни, че вече трета година колекцията на Божков е в НИМ. „Какво е останало там от нея е друг въпрос. Тя ще се използва като веществено доказателство по дело“, обясни защитникът.