Адв. Людмил Рангелов пред Lupa.bg: Не е изключено Борислав Сарафов да е новият главен прокурор

Наследникът на Гешев ще се избира от сегашния ВСС, предположи правозащитникът

Политика
15:04 - 23 Юни 2023
3177
Адв. Людмил Рангелов пред Lupa.bg: Не е изключено Борислав Сарафов да е новият главен прокурор

Създаде се впечатление, че ВСС избърза със старта на процедурата за избор на нов главен прокурор. Това обаче не е така, тъй като по закон след указа на президента за освобождаването на стария обвинител № 1 кадровиците на Темида са длъжни в 7-дневен срок да започнат процедура за избор на нов. Това обясни пред Lupa.bg адв. Людмил Рангелов.

Най-вероятно новият обвинител №1 ще бъде назначен от сегашния ВСС, тъй като все още не е започнала организацията в Народното събрание  за смяната на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Необходимо е време депутатите да излъчат свои представители, както и прокурорската и съдийската колегия да изберат нови кандидати. Освен това изборът, направен от професионалните гилдии може да бъде обжалван, което отнема време. Така на практика до 27 октомври, когато ще се обяви името на новия главен прокурор, нов ВСС няма да бъде сформиран.

Видни са симпатиите на прокурорската колегия към и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. Затова се очаква прокурори, които гласуваха за него миналата седмица, да го издигнат и сега. На бившия шеф на Националното следствие са необходими 13 гласа от двете колегии, за да остане в кабинета на главния прокурор.

 „При всички случаи, ако КС постанови, че Иван Гешев е отстранен противоконституционно, той няма да бъде възстановен като главен прокурор. Не трябва да бъркаме обаче случая с връщането в Сметната палата на Цветан Цветков, тъй като за лица с неговия пост се прилага друга процедура”, обясни адв. Рангелов.

КС все още не се е произнесъл по допустимостта на жалбата на Иван Гешев за неговото отстраняване. „Ако КС реши, че бившият главен прокурор е освободен противоконституционно с 13 гласа обикновено мнозинство, то тогава се връща старото положение и Борислав Сарафов трябва да бъде избран със 17 гласа квалифицирано мнозинство. Тогава не съм сигурен дали той  ще получи нужната подкрепа, за да стане главен прокурор”, обясни адв. Рангелов.