Адв. Марин Марковски пред Lupa.bg: Глобата от 5000 лв. за разходки в парка пада след 5 г.

У нас
15:25 - 02 Април 2020
8205
Адв. Марин Марковски пред Lupa.bg: Глобата от 5000 лв. за разходки в парка пада след 5 г.

"Глобите от 5 000 лв. за разходка в парка, ако пазят здравето и живота на хората, не са големи. В Конституцията има правна норма, която гласи, че държавата защитава живота, здравето, имота, частта и достойнството. Това е доказателство, че държавата си изпълнява задълженията. Тези санкции обаче имат 5-годишна давност". Това заяви пред Lupa.bg адв. Марин Марковски по повод събраните 4 млн. лева от глоби за разходки по парковете.

Глобата се дължи на държавния фиск, затова на нарушителя се отваря партида. Докато не я плати например, не му се издават документи за данъчни оценки, обясни правозащитникът.

Той предположи, че доста хора ще ги обжалват в съда и призова Народното събрание да измисли механизъм, по който да се плащат глобите. „Може например, ако не си платил санкцията си, да не ти позволят да се регистрираш. Добре е да се увеличи давността, да има забрана за ползване на социални помощи и т.н.”, предложи адвокатът.

Ако 4 милиона влязат в хазната, с тях може да се купят апарати за обдишване. В Испания и Италия ги свалят от възрастните пациенти и ги слагат на младите. Не бива да се допуска дезинфектантите, маските, ръкавиците да се продават на завишени цени. Прокуратурата не може да се пребори със спекулата. Най-много да състави акт за дребна сума, обясни адвокат Марковски.