Адв. Марковски пред Lupa.bg: Арестите са като филиал на психиатрия

Вкарват въздух в занданите с тръбичка, алармира известният адвокат по наказателни дела

Ексклузивно
15:45 - 03 Юли 2019
4422
Адв. Марковски пред Lupa.bg: Арестите са като филиал на психиатрия

Подкрепям протеста на младите юристи, които се борят срещу лошите условия в арестите. Хората, попаднали зад решетките, много често получават панически разстройства и неврози. Местата за задържане са малък филиал на психиатрично заведение, коментира пред Lupa.bg адв. Марин Марковски.

„Държавата е подписала конвенция за правата на арестантите и трябва да изпълнява предписанията в нея, само че не го прави. Има решение на Европейския съд по правата за човека, в което се казва, че България не осигурява нормални условия за изтърпяване на наказанията, както и на задържаните по стража“, подчерта известният юрист. 

„Има арести в страната, където няма прозорец. В Пазарджик например се вкарва въздух с тръбичка. Няма иск, който да не бъде уважен в Страсбург срещу лошите условия на затвора и ареста. Актът на осъждането позори републиката”, категоричен е адвокатът.

В последните 2 години многократно са се увеличили обезщетенията на затворници и арестанти, осъдили държавата заради условията в местата за лишаване от свобода. Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) за изплатени суми, предоставена на медиите по закона за достъп до информация. 

Докато за 2013 г. са изплатени общо 7312 лв. обезщетения, през 2017 г. и 2018 г.  съответно 128 хил. лв. и 120 хил. лв. За периода от 2013 г. до края на 2018 г. сумата е общо 338 027 лв.