Адв. Марковски: Спътниците на Кристиан няма да получат обвинения за смъртта на Милен Цветков

Общество
09:46 - 21 Април 2020
11446
Адв. Марковски: Спътниците на Кристиан няма да получат обвинения за смъртта на Милен Цветков

Двамата спътници в джипа на 22-годишния Кристиан Николов, който уби в тежка катастрофа журналиста Милен Цветков, не могат да бъдат привлечени като обвиняеми, тъй като присъствието им в колата не е състав на престъпление. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова ТВ.

"Ограничаването на престъпленията е борба на всички, но ликвидирането им е невъзможно, коментира Марковски. Обвинението предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 15 г. Санкцията се определя от съда, осъдителна присъда ще има", обясни той.

Касетите от камерите дават възможност да бъде засечена и скоростта на движение. Хората искат максимално наказание и съдът ще отчете настроенията, допълни той. И обясни, че трябва да се изясни и дари майката на Кристиан е разрешила карането на колата.

Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи също обясни, че спътниците на Кристиян са само морално укорими, ако са знаели, че той кара след употреба на наркотици. Законът не предвижда конкретна санкция срещу тях, въпрос на съвест е, допълни той.

Случаят с Милен Цветков показва само едно, че липсва държава на пътя, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. От института са създали група, която ще извършва мониторинг върху всички подобни случаи, които предизвикват силен обществен интерес.

Трябва да се предприемат сериозни мерки, защото сега, когато падне извънредното положение, хората масово ще тръгнат на път, предупреди той.

Общото състояние на пътната безопасност у нас е делегирано на 11 институции, общата отговорност е на тези, които създават средата, в която ние се движим, каза Милчев. И обясни, че положението може да се подобри, когато спре да се имитира контрол, обучение на шофьорите.

Институциите не са в състояние да създадат адекватно законодателство, каза Милчев. И даде пример, че в последните години са се увеличили жертвите на пътя с повече от 30%.