Адв. Стоян Мадин пред Lupa.bg: Унищожени ли са доказателства по случая "Янек"?

Общество
17:10 - 20 Октомври 2021
6000
Адв. Стоян Мадин пред Lupa.bg: Унищожени ли са доказателства по случая "Янек"?

Не знаем всичко по случая с изчезналия Янек Миланов от Дупница, тъй като има тайна на разследването. Всичко е зависило от първата една седмица, когато е станало ясно, че е отвлечен. Всичко е било в ръцете на полицията в Дупница - органите на реда не са извършили необходимите действия, за да се обезпечат доказателствата. Това заяви пред Lupa.bg адв. Стоян Мадин, занимаващ се случая с изчезналия Янек. 

"Каквото и да прави прокуратурата и МВР след тази една седмица, пропуските не могат да бъдат компенсирани. Ако са били унищожени доказателства в началото, нищо не може да се направи, дори главният прокурор да разследва на място. Всичко идва от забавянето през първата седмица. Материалите е трябвало да бъдат докладвани в Окръжна прокуратура - Кюстендил, тъй като става дума за отвличане, за противозаконно лишаване от свобода. Полицаите е трябвало да отидат и да съобщат за случая там, а не в Районна прокуратура- Дупница. Те са знаели, че е имало конфликт между Васил Капланов и Янек Миланов, но нищо не са предприели. Защо началникът на МВР Борислав Динев не е разпоредил случая да отиде в Окръжна прокуратура - Кюстендил?", пита адвокатът.

Той обясни, че делото срещу бившия гард на Галеви за закана за убийство на собственика на мотоклуба в Дупница Димитър Недев е още висящо. Мярката му е изменена от "домашен арест" в "парична гаранция".

"Поискахме от съда да му забранят да доближава Недев, но получихме отказ", обясни адв. Стоян Мадин. 

Днес стана ясно, че синът на Васил Капланов - Никола е оправдан от Районния съд в Дупница за надрасканата кола на Янек. 

"От събраните доказателства по делото, показанията на свидетели, в това число и на собственика на автомобила, не е доказано по несъмнен начин, авторството на деянието от Никола Капланов. Налице са само предположения", обяви пред страните в съдебна зала, съдия Страхил Гошев.

Година и 3 месеца няма никаква следа от изчезналия Янек Миланов.   Претърсванията на язовир „Дяково“ и местността около него не дадоха резултат, мълчи и човекът, в чийто джип се е качил Янек в нощта на 31 юли 2020 г. Разпитите на Васил Капланов – Каплата не дадоха резултат.

Разследването е изтеглено от Дупница в Националната следствена служба, заради сложността на казуса и подозрения за обвързаности на местни полицаи с мутри. От Янек обаче няма и следа.

Какво е станало може да каже единствено Каплата, с когото Миланов тръгнал във фаталната нощ на 31 юли и повече никой не го видял. Той обаче мълчи. На пръв поглед мотивът на Каплата, ако той е виновен за изчезването на Янек, е смешен – преди година Миланов бил любовник на жена му Петя Николова.
Разследващи предполагат, че именно тя, за да се оправдае пред мъжа си, е натопила бившия си любовник с измислени обвинения и Капланов е решил да мъсти. Янек много искал да проведе мъжки разговор с Каплата, когото подозирал, че постоянно чупи автомобила му и без никакви притеснения се качил вечерта в джипа му. Повече никой не го е видял.

Петя Николова живеела в съседен блок блок в кв. „Бистрица“ в Дупница и се запознала с Миланов, който който се върнал в отпуската си в града от Франция, през 2017 г. Срещали се в дома на Янек, без никой да ги забележи, но Капланов все пак разбрал. Връзката им приключила с отпътуването на мъжа, но Петя продължила да го търси и да му пише. Някой пък взел да троши колата му, дори стрелял в прозореца на апартамента му.

Петя беше за кратко задържана и разпитана. Жената отказала да даде биологичен материал за изследване на ДНК, както и да бъде тествана с детектор на лъжата. При всички случаи тя знае защо е изчезнал Янек, но се страхува от мъжа си.