Адвокат на кмета на Несебър: Дайте му възможност да се закълне

Димитров бе избран за кмет на Несебър с 8081 гласа

Новини
13:50 - 05 Ноември 2019
1839
Адвокат на кмета на Несебър: Дайте му възможност да се закълне

"На Николай Димитров да бъде осигурена възможност да положи клетва пред новоизбрания общински съвет на Несебър на 11 ноември в 14 ч." Това пише адвокатката на новия стар кмет Ина Лулчева в молба до специализираната прокуратура.

Молбата е за промяна на мярката от задържане под стража в по-лека, а като алтернативна възможност се предлага Димитров да бъде конвоиран за полагането на клетва като кмет.

В документа Лулчева посочва, че европейската конвенция за защита правата на човека гарантира правото на неприкосновеност на личния живот.

В нея тя пише още, че лишаването на  Димитров от "възможността да положи клетва като избран на демократични избори кмет на община Несебър не е необходимо в демократичното общество".

Адвокатката уточнява, че предоставянето на тази възможност, както и встъпването му в длъжност "не застрашава националната и обществена сигурност, правата и свободите на другите".

"Препятстването на г-н Димитров да положи клетва като кмет на община Несебър води до накърняване не само на неговото право на личен живот, но и накърнява правото на жителите на община Несебър да бъдат управлявани и представлявани от лицето, което те са избрали при пряк вот", посочва защитата.

Димитров бе избран за кмет на Несебър с 8081 гласа на първия тур на местните избори. Той е в ареста по обвинение за купуване на гласове.