Кметът на Несебър остава в ареста

Политика
21:06 - 31 Октомври 2019
4871
Кметът на Несебър остава в ареста

След 7 часа заседание съдът остави а ареста кметът на Несебър Николай Димитров. Апелативният специализиран съд остави в ареста Георги Георгиев и Петър Тодоров, които са избрани за общински съветници. Според председателя на състава Георги Ушев има данни за съпричастност на тримата към престъплението купуване на гласове.

На свобода остава Константин Лефтеров, също избран за общински съветник. На него не му бе наложена мярка и от предишния съдебен състав, а съпартиецът му от "Движение 21" Атанас Япаджиев, който бе кандидат за кмет на Св. Влас, също излиза от ареста без мярка за нетоклонение.

Николай Димитров беше задържан на 23 октомври, заедно с още четирима души, кандидати за общински съветници. Димитров беше избран за четвърти път за кмет на Несебър на първи тур, въпреки че се намираше в ареста, предава БТА.

Според адвокат Ина Лулчева делото не е подсъдно на Специализирания съд и прокуратура, тъй като в Наказателния кодекс има отделен специален член / чл.169г. /, който е за група с цел престъпления против изборните права на гражданите, а обвиненията на петимата не са по него. По думите й делата по този член се водят в Софийски градски съд, а не в специализирания. Според адвокат Лулчева делото е политически мотивирано, а не е според изискванията на закона.

Пред съда Димитров заяви, че никога не се е срещал с главния свидетел по делото, подал сигнал до органите на реда, както и че никога не е уговарял и участвал в схема за купуване на гласове.

Адвокат Николай Хаджигенов коментира пред медиите, че днес следобед служители от ОДМВР Бургас са влезли в община Несебър и общинското БКС, за да търсят данъчна информация за обвиняемите.