Манипулирали вота в провадийско село със симпатично мастило

Белязали бюлетините в цели 4 секции, чака се произнасяне на съда

Политика
12:06 - 10 Декември 2019
1973
Манипулирали вота в провадийско село със симпатично мастило

Вотът за кмет на провадийското село Бозвелийско е бил манипулиран със симпатично мастило. Това сензационно разкри експертиза по жалба за изхода от изборите, назначена в Лабораторията към Института по криминалистика в столицата.

Резултатът е, че от общо 177 недействителни бюлетини със симпатично мастило са 163 бюлетини и те са в секция 18 - 76 броя, в секция 19 – 69, в две избирателни секции са доказани 18.

В анализа на недействителните бюлетини от произведения избор за кмет на кметство е налице „категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество“. 

В експертизата е посочено още, че „подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като „химикалки с изчезващо мастило“.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения 7-дневен срок.

В хода на процеса съдът назначи две съдебно-технически експертизи, както и химическа, с цел установяване дали е използвано невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско, област Варна. Според заключението на първата експертиза е вероятно натиска върху бюлетините да е от вид мастило с изчезващо действие. Поради липсата на категоричност за употреба на симпатично мастило върху недействителните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско при първата експертиза, съдът назначи следващите експертизи - химическа и техническа. 

Кмет там все още няма. Вотът спечели кандидатът за ГЕРБ Дамян Дамянов, а неговият опонент и досегашен кмет - Живко Панев от БСП, поиска касирането на вота. Дамянов е заподозрян за тартор на престъпна група за наркосделки и разпространение на дрога.