Мая Манолова в съда: Свидетели признаха за манипулации на изборите

Политика
13:07 - 10 Декември 2019
4207
Мая Манолова в съда: Свидетели признаха за манипулации на изборите

Делото на Мая Манолова с искане за касиране на изборите за кмет на София направи пробив в съда. Днес бе поредното заседание, в което бяха изслушани свидетели - и от нейната страна като ищец, и от ответната - на Йорданка Фандъкова, като ответник, които са признали пред съда, че е имало изборни манипулации.

Става въпрос за нарушения на Изборния кодекс чрез поставянето на пунктове с лаптопи на втория етаж на зала "Арена Армеец", където се помещава Общинската избирателна комисия в столицата, които в деня на балотажа са отваряли неправомерно протоколите от секционните комисии, преди да бъдат обработени по надлежния ред от ОИК.

"Така неоторизирани лица, неописани от закона, са правили предварителна проверка на протоколите от избирателни комисии. Днес стана ясно, че това е било факт. Изискването на Изборния кодекс е СИК да предадат своите протоколи запечатани пред ОИК, а преди това да не се правят никакви отваряния, корекции, зачерквания или каквото и да е друго по тези официални документи", обясни Манолова. Всички свидетели, както и доведените от нея, така и тези от ответната страна, са потвърдили, че такива пунктове са били налични и разположени на втория етаж на зала "Арена Армеец" и против закона са извършвали някакви проверки и поправки. 

От Инициативния комитет по издигнаето на Мая Манолова за кандидат за кмет на София отново са поискали повторно преброяване на бюлетините. "Изумително е, че след като вчера институциите потвърдиха пред президента Румен Радев, че са "за" отваряне на чувалите с тях, допълнителна проверка и броене, проверка на това как се отбелязват недействителните сред тях, днес представители на управляващите категорично се противопоставиха срещу всичко това. Всъщност тук е мястото - съдът е мястото за отваряне на бюлетини - не в СИК, не в ОИК, не някой държавен орган, а в съда", разясни още бившият омбудсман. И обяви, че "истината е в чувалите. Върховенството на правото е в чувалите. Справедливостта е в чувалите. Честният изборен процес е в чувалите. И докато те стоят затворени и запечатани, хората ще продължават да се съмняват има ли смисъл изобщо да гласуват, след като гласовете им горят".