Адвокат пак се самопредложи за главен прокурор

Топ
15:15 - 18 Септември 2024
1799
Адвокат пак се самопредложи за главен прокурор

Адвокат отново се самопредложи за главен прокурор. Става дума за Божидар Колев от Софийската адвокатска колегия.

Не за първи път Божидар Колев се самопредлага за главен прокурор. След освобождаването на Иван Гешев като обвинител №1, Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. И тогава Колев отново беше изпратил заявление за участие в нея. Това разкри lex.bg.

В документа той отбелязваше, че има над 28 години юридически стаж, 24 от които като адвокат, работил е и като прокурор в Софийската районна прокуратура и отговаря на изискванията и има необходимите качества и експертиза.

И тогава писмото му беше прието за сведение, а впоследствие процедурата беше спряна до произнасянето на Конституционния съд, който беше допуснал до разглеждане искането на Иван Гешев за обявяване за противоконституционни редица разпоредби от НПК, сред които и намаляването на мнозинството от 17 на 13 гласа, необходимо за избор и освобождаване на обвинител №1.

В края на юли КС се произнесе, като не видя проблем с мнозинството и ВСС възобнови процедурата за избор на главен прокурор.

На заседанието на Прокурорската колегия днес Стефан Петров докладва за постъпило заявление от Колев, в което адвокатът обявява желанието си за участие в процедурата за избор на главен прокурор. Заявлението му е изпратено на вниманието на членовете на ПК, които имат право да предложат кандидати за главен прокурор. По закон номинации може да правят поне трима кадровици и министърът на правосъдието.

„Ако някой припознае Божидар Колев като подходящ кандидат и има трима души, то той може да бъде предложен за главен прокурор“, заяви днес Стефан Петров. На този етап колегията прие само за сведение писмото на адвоката.

На 12 септември Пленумът на ВСС възобнови процедурата за избор на главен прокурор. Предложения може да се отправят в следващите четири заседания като първото е утре – 19 септември, както и на 26 септември, както и на 3 и 10 октомври. Самият избор е насрочен за 16 януари догодина.