Адвокат: По-строгите мерки за шофьорите, убили на пътя, няма да решат по-бързо делата

Когато се инициират законодателни промени, то е задължително да е ясно с какво ще помогнат, посочи Силвия Петкова

Общество
08:14 - 28 Май 2024
2134
Адвокат: По-строгите мерки за шофьорите, убили на пътя, няма да решат по-бързо делата

Предложенията на прокуратурата за по-строги мерки спрямо шофьорите, причинили смърт на пътя, няма да доведат до по-бързо решаване на делата. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” адвокат Силвия Петкова. Вчера стана ясно, че от обвинението настояват шофьор, отговорен за катастрофа с жертва, да бъде задържан под стража до 8 месеца, а не както досега - 2. Също така по неотложност да се вземат проби за алкохол и наркотици на шофьорите, дори ако смъртта е причинена по непредпазливост.

„Винаги когато се инициират някакви законодателни промени, то е задължително да е ясно с какво ще помогнат. За съжаление не открих мотивите на тези продължения. Мога да предполагам, че идеята на това удължаване на срока на задържане е евентуално до този момент вече разследването да е приключило и обвиняемият да няма възможност да се укрие за по-дълго време. Така или иначе обаче тези разследвания не могат да приключат в рамките на 8 месеца”, поясни Петкова.

По думите ѝ макар да се говори за увеличаване на броя на катастрофи у нас, всъщност за последните 10 години те са намели драстично с 300 процента.

„От гледна точка на задържането, това е форма на ограничаване на правото на свобода и сигурност на потенциалния обвиняем. Ако може да се постигне целта на закона с по-леки мерки, то те трябва да бъдат приложени – отнемане на книжката, забрана за напускане на страната. Не е необходимо един човек да стои толкова дълго в ареста. Понякога накрая се оказва невинен”, твърди адвокатът.

Тя поясни, че по неотложност в момента на ПТП-то може да се вземе биологична проба от кръв и урина и без съгласието на лицето. Това става по разпореждане на прокурор.