Адвокат пред Lupa.bg : Трагедията с Людмил не е въпрос на българи и роми, а на живот и смърт!

Личности
11:52 - 18 Февруари 2021
9256
Адвокат пред Lupa.bg: Трагедията с Людмил не е въпрос на българи и роми, а на живот и смърт!

Трагичният инцидент, при който от ток почина 16-годишно момче, потресе цяла България. Докато родителите са още в шок и търсят възмездие, институциите у нас си прехвърлят отговорността една на друга. Преди няколко дни адвокат Чавдар Виденов предложи да защитава интересите на родителите на Людмил, абсолютно безплатно. Пред Lupa.bg той разказа за комуникацията с почернените родители и за това какво следва да се направи оттук нататък, за да може виновникът за трагедията да бъде наказан. 

- Адвокат Виденов, вие предложихте на родителите на убитото от ток момче да им помогнете безплатно в търсенето на правата им. Какво стана по този, говорихте ли с тях?

- След широкия отзвук на предложението ми, получих многобройни съобщения от познати, близки и роднини на семейството на Людмил. С мен се свърза и журналист от БТВ. Някои от тях ми предоставиха телефонни номера на семейството, други взеха моя номер и директно предадоха предложението ми. На 16.02 получих обаждане от момиче, което в присъствието на родителите на Людмил пожела да уговори среща от тяхно име още същия ден. Тъй като моят график беше пълен, уговорихме такава за 17.02, на която обаче те не дойдоха. Прозвъних телефоните, които ми бяха дадени и най-после ме свързаха с бащата - той неохотно ми каза, че няма да дойдат, тъй като има "платен" адвокат, който му е помагал и преди и предпочита да работи с него. Благодари ми за предложението и разговора приключи.

- Как бихте коментирали прехвърлянето на топката между институциите по повод трагедията?

- С една дума "срамно"! Но никак не съм изненадан. Поемането на отговорност е личен акт, за извършването на който съответното лице трябва да има морал и някаква съвест. Поемането на отговорност означава обаче и подаване на оставки, означава заплащане на огромни обезщетения, означава носене на наказателна отговорност и тн. Все неща, които никой в тези институции няма намерение да направи поради политически съображения и личностни дефицити. Имате ли спомен някой да е поемал отговорност за която и да било трагедия през последните 20-30 години? Имам богат опит с дела срещу различни институции в България и мога да кажа, че в много случаи те вместо да се грижат за правата на гражданите и да изпълняват административните си задължения, действат откровено злонамерено, некомпетентно и изключително нагло.

Незаконосъобразните им актове падат в съда един след друг.

Съответната институция е осъдена да заплаща разноски и обезщетения, но за конкретните виновници това няма значение - те не носят персонална отговорност, осъдена е институцията, а обезщетенията пак се заплащат от нашите данъци. Всичко описано по-горе, съчетано с безкрайната корупция на всички нива води до ужасяващи последици за всички нас. Смъртта на това момче е резултат на всичко описано по-горе.

- По последна информация кабелът, който е убил Людмил е незаконен. В тази насока как трябва да се работи?

- Следете внимателно как се развиват нещата. Много незаконни неща ще излязат - павилионите, окабеляването и тн. Трябва да се работи безкомпромисно - да бъдат установени всички отговорни по веригата и да бъдат наказани. Едновременно с това трябва да бъде направена проверка на всички подобни съоръжения на територията на Столична Община и да бъдат премахнати незабавно. 99% от тях нямат място по тротоарите ни, тъй като са незаконни, но органите бездействат.

- Като адвокат кажете смятате ли че в този случай родителите ще бъдат възмездени в нашата страна?

- За да има възмездие и да може да бъде проведено едно наказателно производство, разследващите и прокуратурата трябва да установят физическите лица, които са непосредствено виновни за причиняването на смъртта на детето и да съберат безспорни доказателства за вината им.

Наказателната отговорност е лична.

От друга страна, независимо от прехвърлянето на топката, тротоарът е общински, търговските обекти на него също се намират там със съгласието или поради бездействието на Общината и  Столична Община носи пълна отговорност за осигуряването на безопасна среда за живот на гражданите си. Това е нещо, което институцията не е съумяла да направи и следва да понесе отговорност заради бездействието си. Отговорността е материална - да заплати обезщетение.

- Как ще коментирате това, че хората бяха много настръхнали от нелепата смърт на детето, докато се разбра, че семейството е ромско?

- Хората трябва да разберат, че тук въпросът не е на българи и роми и тн. Въпросът е на живот и смърт. Смъртта на едно дете не може да бъде неглижирана заради етническата му принадлежност. Обществото трябва да бъде непримиримо. Обществото трябва да изисква непрекъснато от отговорните органи, институции и лица да правят всичко възможно да защитават живота, здравето и правата им. Беззаконието и безхаберието убиват.