Адвокат: Преди да има реформа в КПКОНПИ, трябва сериозен одит на работата ѝ

Хвърлят се пари за съществуването на комисията, а резултатите не са добри, смята Андрей Янкулов от Аантикорупционния фонд

Общество
12:22 - 14 Юли 2023
1681
Адвокат: Преди да има реформа в КПКОНПИ, трябва сериозен одит на работата ѝ

ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ се разбраха за реформата в антикорупционната структура. Няма да има партийни квоти, а членовете ще бъдат трима или петима с шестгодишен мандат и ротационен принцип на председателстване.

„Според мен преди да се пристъпи към реформа, би трябвало парламентът да направи сериозен одит на направеното от Антикорупционната комисия до момента”, коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Андрей Янкулов, адвокат от Аантикорупционния фонд.

„Остава усещането, че се хвърлят пари за съществуването на този орган, а резултатите от неговата работа не са особено добри”, посочи Янкулов.

Той допълни, че парламентът трябва да упражнява контрол върху работата на комисията, но на практика реален резултат от годишните доклади на КПКОНПИ няма. "Няма адекватни данни за това какви резултати е постигнала комисията", посочи Янкулов.

Той даде пример по направлението за незаконно придобито имущество: "В общественото пространство се хвърлят едни  бомбастични числа за това какъв е размерът на запорираното имущество. Важен е резултатът – какво е реалното отнето имущество в полза на държавата", допълни адвокатът.

"Друго направление в дейността на комисията е разкриването на т.н корупционни престъпления.
Сега ще се дават разследващи функции на комисията. По това направление, до момента, не знаем колко корупционни престъпления са разкрити по високите етажи на властта. Такива данни не са публикувани", каза още Андрей Янкулов.
 
И уточни: "Тоест, по колко от тези случаи, в които лице на виша държавна длъжност са привлечени в качеството им на обвиняеми".