Адвокат Рангелов за случая с кандидата за депутат: Полицията има право да спре всеки за проверка

Това не е намеса в личния свят, а контрол, с който се поддържа обществената сигурност, допълни той

Актуални новини
21:27 - 04 Декември 2023
3262
Адвокат Рангелов за случая с кандидата за депутат: Полицията има право да спре всеки за проверка

Не съм много склонен да се хиперболизират гражданските права, по-важна е потребността на обществото от сигурност.  Така известният адвокат Людмил Рангелов коментира скандалът, който се вихри от часове между бившия кандидат за депутат Виктор Иванов и полицията. Иванов се оплака от полицейско насилие, защото бил обискиран, а от полицията казаха,  че оказал яростна съпротива и дори успял да ухапе по крака единия от униформените. От МВР твърдят, че на висок глас кандидата за депутат обянснявал, че има марихуана и ще я изпуши вкъщи. Това е провокирало проверката на униформените от 4 районно управление.

Заради спорния казус "24 часа" се обърна към известния адвокат, за да го попита дали полицията има право да спира за проверка и да обискира на улицата.  

"Да, полицията има право да спре всеки гражданин на улицата за проверка и да му поиска документ за самоличност. А в случай, че той не носи такъв, въпреки че е длъжен, да го отведе в районното управление за изясняване на самоличността", обясни адв. Рангелов.  Той добави, че особено на нощните патрули "това им е работата, защото в късните часове на денонощието от заведения излизали граждани, под въздействието на упойващи вещества например".

"Това не е намеса в личния свят, а контрол, с който се поддържа обществената сигурност", обясни адвокат Рангелов. Той даде и примери с негови клиенти, които имали регистрации за наркотици и при всяка проверка на документи, в системата тя излизала и следвало проверка на колата, на джобовете и т.н.