Адвокат: Събарянето на скелето на педиатрията е част от договора с “Главболгарстрой”

Няма да се плащат допълнителни средства за новата сграда, смята Минко Русинов

Общество
20:55 - 27 Май 2020
3813
Адвокат: Събарянето на скелето на педиатрията е част от договора с “Главболгарстрой”

Решението за събаряне на старата сграда в двора на Александровска болница, предвидена за детска болница, предизвика въпроси дали ще бъде необходимо сключване на нов договор и провеждане на нова обществена поръчка, след като вече има подписан договор с консорциума от фирми на “Главболгарстрой”. Според адвокат Минко Русинов, който е специалист по търговски дела и обществени поръчки до такъв развой няма да се стигне.

В обявлението на обществената поръчка е разписано, че се възлага задача за извършване на реконструкция на съществуващата сграда и ново строителство, което означава, че събарянето е част от клаузите на договора, обясни той пред “24 часа”.

Според Закона за устройство на територията обаче в такива случаи новият строеж трябва да отговаря в пълна степен като площ и височина на вече съборения, допълни още той.

Според него няма да се наложи и плащане на повече средства, защото в договора е разписано, че ще се заплати само за реално извършена дейност, а максималната сума за това са предвидените 94 млн. лв.