Адвокатът на бияча Спасески: Баща му е спасявал давещи се български туристи в Охридското езеро

Илия не е възпитаван в омраза към никого, твърди Димитрия Цобоски

Общество
13:23 - 28 Февруари 2023
1837
Адвокатът на бияча Спасески: Баща му е спасявал давещи се български туристи в Охридското езеро

Нападението над секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, не е от омраза, твърди адвокатът на обвиняемия Илия Спасески Димитрия Цобоски. По думите му Спасески не е възпитаван в омраза към никого, най-малко към българите, защото баща му е бил сред онези, които са помагали за спасяването на давещите се български туристи при инцидента с туристическия кораб "Илинден" в Охридското езеро през 2009 г.

"Той е възпитан да обича всички и да не мрази никого. Сега помислете дали може да е омраза, или това има политически акцент, подтекст, който е политизиран до ужасни граници, което е особено вредно за цялата процедура. Това е чисто политически въпрос", каза адвокат Димитрия Цобоски.

Той не отговори директно на въпроса ще поиска ли преквалификация на обвинението, което според прокуратурата е от омраза на етническа основа.

"Не може да се отрече, че Пендиков не знае кой го е ударил отзад, не знае кой го е ритал, казва, че е бил бит 10 минути", каза адвокатът му.

Обвинението трябва да бъде доказано от прокуратурата, добави той.

"Имаме обяснение защо се е стигнало до сбиването и ще го кажем по време на процедурата", каза Цобоски.

По думите му за защитата на обвиняемия присъствието на Пендиков по време на съдебния процес не е важно, но е факт, че адвокатът му тактизира с отказа да даде настоящия му адрес, за да бъде призован като потърпевш, предаде БТА.

Днес Основният съд в Охрид отложи за 5 април делото по обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда от омраза срещу единия от извършителите Илия Спасески,по искане на защитата на обвиняемия.