Адвокатът на Цветан Василев остава в килията

Заседанието на Апелативния специализиран съд се проведе по скайп

Крими
18:45 - 24 Март 2020
1255
Адвокатът на Цветан Василев остава в килията

Адвокат Лазар Карадалиев (на челната снимка вдясно, б.ред.), който бе задържан по дело за пране на пари, остава в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд след заседание, проведено по скайп.

Карадалиев се е възползвал от възможността да не се явява лично. Той е един от адвокатите на банкера беглец Цветан Василев, който е подсъдим по делото "КТБ" за присвояване на близо 2,6 млрд.лв.

Преди дни юристът бе обвинен като лидер на група за пране на пари. В нея според прокуратурата участвали е двама негови колеги, които са пуснати срещу гаранции от по 150 000 лв. На свобода срещу 50 000 лв е и служител от адвокатската му кантора, който е четвъртият обвиняем по делото.

Първата инстанция - специализирания наказателен съд, отказа на пусне Карадалиев на 17 март. Апелативният спецсъд днес потвърди решението. Той е приел за правилни изводите на спецсъда за наличие на обосновано предположение за вероятна съпричастност на Карадалиев към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Прокуратурата твърди, че прането на пари е ставало чрез контролирани фирми, регистрирани на подставени лица у нас или в офшорни зони, които имали сметки в български банки.

Апелативният спецсъд е решил още, че има опасност, ако адвокатът бъде пуснат на свобода, да извърши престъпление.