Адвокатът на Кристиян: Иззети са всички компютри на фирмата, тя спря да работи

Актуални новини
08:56 - 24 Юли 2019 (обновена)
6767
Адвокатът на Кристиян: Иззети са всички компютри на фирмата, тя спря да работи

Специализираната прокуратура поема случая с изтеклите данни от системата на НАП, съобщи адвокатът на обвинения за хакерската атака Кристиян Бойков Георги Стефанов. Той очаква обвинението да се промени и да се търси наказателна отговорност срещу организирана престъпна група и по този начин Кристиян Бойков и шефът му Георги Янков да бъдат привлечени заедно като обвиняеми.

Вчера антимафиоти влязоха във фирмата, в която хакерът работи и акцията им продължи повече от 6 часа. Задържан бе и търговският директор Георги Янков. Адвокат Стефанов разкри, че са иззети абсолютно всички компютри и на практика фирмата е спряла да функционира. Според него нито един от компютрите не е бил разкриптиран от полицията, а по-скоро са стигнали до информация, която не е закодирана.

„От прокуратурата могат да твърдят каквото си искат. Това са волни изявления. Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно. Необходимо е присъствие на собственика на компютъра и адвокати. Ако нещо е изтеглено, то е възможно и да бъде внесено. Възможно е тези данни да са записани на компютъра, след като той е бил иззет", поясни Георги Стефанов.

„Значително са се пресилили. В момента обаче нямам конкретна информация. След като се запозная с новите обвинения, ще мога да коментирам повече”, каза Стефанов.  „Не е ясна причината за задържането му“, каза той. Адвокатът се съмнява, че Кристиян може отново да бъде задържан.

Стефанов обясни, че собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров в момента е в Торонто, Канада, където е на изложение на верига от заведения и ще се върне в края на седмицата в България. Той обясни, че човекът не се крие, пуска си снимки в социалната мрежа. 

Той допълни, че цялата история е удар от конкуренцията по дружеството.  „Нито Кристиян, нито търговското дружество, нито адвокатите се занимават с политика. Въпросът е чисто процесуален. Никой няма отношение към стреличките, които си прехвърлят политиците”, каза още Георги Стефанов.