Адвокатът на Маринела Арабаджиева: Шест пъти я пускат под домашен арест

Причината за промяната на мярката е стресиращият продължителен престой в килия, обясни Ина Лулчева

У нас
14:16 - 31 Юли 2020
2245
Адвокатът на Маринела Арабаджиева: Шест пъти я пускат под домашен арест

"За шести път Маринела Арабаджиева е пусната под домашен арест, като причината не е здравословното й състояние, а неоправданият и стресиращ продължителен престой в ареста. Тя трябва да бъде освободена, защото няма опасност да се укрие", каза пред Би Ти Ви юристът Ина Лулчева.

Адвокатката припомни, че преди това клиентката й пет пъти е била освобождавана под домашен арест, а след това Апелативният специализиран наказателен съд го отменил с несъстоятелни мотиви.
На 29 юли Маринела Арабаджиева за пореден път бе пусната под домашен арест, като този път бе освободена директно от заседателната зала.

Лулчева разказа още как на 28 май съдът постановил незабавното пускане на клиентката й под домашен арест заради влошеното й здравословно състояние, а месец и половина по-късно - на 13 юли, Апелативният спецсъд отменил това определение заради процедурни неясноти и отново върнал делото на първа инстанция. В същият ден дежурен съдия разпорежда незабавното връщане на Маринела Арабаджиева в ареста, въпреки че месец и половина е спазвала стриктно ограниченията и няма никакви опити да се укрие или да извърши престъпление. Лулчева определи действията на прокуратурата тогава като репресия и нарушение на човешките права.

“Делата се правят зрелищно, за да се предизвика обществен интерес и да се демонстрира дейност. Това не е работа”, каза още адвокатът.
В ефир тя припомни и несправедливите действия на съда спрямо най-малкия им син Вълчо Арабаджиев.

“Синът им бе държан като заложник до връщането им в ареста. В момента, в който се разбра, че ще бъдат върнати, бе освободен с една чудовищна гаранция”, припомни Лулчева.

Според нея целта на прокуратурата била да държат семейството в ареста максимално дълго. “Делото е изяснено и нищо не налага задържането им на инат. Това е тормоз”, каза още Ина Лулчева.