Адвокатът на Прокопиев пред Lupa.bg: Не знаем дали акцията е свързана с делото

Разследващите не казвали на никой в сградата какво точно търсят, проверяват и изземват всякакви документи

Новини
16:05 - 12 Юни 2019
6652
Адвокатът на Прокопиев пред Lupa.bg: Не знаем дали акцията е свързана с делото

"Все още не ни дават никаква информация и на нас, не знаем дали акцията в офисите на Иво Прокопиев е свързана с делото, което се води срещу него". Това каза пред Lupa.bg адвокат Даниела Доковска, която защитава богаташа в съда. 

Lupa.bg научи още, че акцията продължава и в момента, иззети са много документи, като разследващите не казвали на никой в сградата с какво точно е свързано тяхното претърсване. Всичко се правило така, за да не може Иво Прокопиев да получи информация и да заличи документи. В момента богаташът се чудил какво става и правил всичко възможно чрез свои силни хора да разбере от службите какво точно се търси.

Специализираната прокуратура влезе в офис сграда на жълтите павета в София, на метри от Народното събрание. Разследващите пристигнаха в късния следобяд.

В сградата се помещават офиси на "Алфа финанс холдинг", свързана с бизнесмена Иво Прокопиев, показа наша проверка. Той е подсъдим със Симеон Дянков и Трайчо Трайков заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма - "Булброкърс". Тя обаче е на друг адрес.

Срещу Прокопиев се води и друго разследване - за пране на пари, свързано с приватизацията на "Каолин". То е в Софийската градска прокуратура. Предпирятието беше приватизирано през 90-те, след това придобито от "Алфа финанс Холдинг", а през 2012 г. продадено на немски инвеститор. Разследването на спецпрокуратурата също е свързано с продажбата на "Каолин".

Новият акт, предявен от спецпрокуратурата, е във връзка с финансовите потоци и участието в сделката на офшорни компании собственост на Прокопиев. През 2012 г. олигархът продава завода на немската „Кварцверке“ за 130 млн. евро, но според обвинението част от парите от продажбата се връщат при Прокопиев чрез офшорки.