Адвокатът на Вълка - коалиционен партньор на Доган

В партия СБОР членувала и шефката на ЦИК Камелия Нейкова

Общество
15:15 - 03 Септември 2024
3345
Адвокатът на Вълка - коалиционен партньор на Доган

Адвокат Георги Гатев 

Партия СБОР, с която фракцията на Ахмед Доган смята да се яви на изборите, е основана от адвоката на Румен Гайтански-Вълка Георги Гатев. В понеделник ДПС с Джевдет Чакъров начело подаде документи за регистрация в ЦИК в коалиционен формат - заедно с въпросната СБОР (Справедлива България обединени родолюбци) и Земеделски народен съюз. 

СБОР е новото име на партията "Нова Алтернатива", която беше основана от бившия министър на отбраната Николай Цонев в Тройната коалиция. В ръководството ѝ до 2022 г. са членували още настоящият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и строителният предприемач Александър Ваклин (подателят на сигнала, който доведе до осъдителната присъда на Десислава Иванчева).

Интересното е, че от 2022 г. съпредседател на СБОР е адвокат Георги Гатев - бивш член на Висшия съдебен съвет (до 2012) на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (от квотата на ДПС).

Георги Гатев беше спуснат в Бюрото за контрол на СРС от квотата на ДПС по предложение на Ахмед Доган. Освен това Гатев е известен и с факта, че защитава Румен Вълка по обвиненията за заема от 150 млн. лв от Българската банка за развитие. 30 млн. лв. от тези пари са прибрани от Ахмед Доган. Пряката връзка между лицата свидетелства за близките отношения между Румен Вълка и Сокола.

През 2018 Гатев беше отстранен от Бюрото след разследване на КПКОНПИ и ДАНС, което го уличи, че е помагал на двама бивши магистрати как да проверят дали са незаконно подслушвани. 

През 2023 г. СБОР участваше в коалиция, която стана "ракета-носител" за листите на бившите депутати от ИТН Ива Митева и Любомир Каримански. Съюзът им взе само 0.35%.

В коалицията на кръга около Доган влиза още и партия - "Земеделски народен съюз" на Румен Йончев. Йончев е известен с това, че прелита от цвят на цвят и спокойно може да се конкурира с бившия депутат от ППДБ Настимир Ананиев. Земеделецът е обиколил през куп партии, като се започне от БСП, "България без цензура", "Изправи се! Мутри вън" и "Български възход".