Адвокати искат извинение от Владислав Горанов

Фразата на финансовия министър „Да не истерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“ вбесила гилдията

Новини
11:17 - 27 Март 2020
1409
Адвокати искат извинение от Владислав Горанов

Над 2 600 български адвокати поискаха премиерът Борисов и председателят на НС Цвета Караянчева да задължат министъра на финансите Владислав Горанов да поднесе своите извинения на адвокатската колегия и на всички останали хора, които нарече маргинали, обявявайки, че за тях в икономическо и финансово отношение държавата едва ли може да направи нещо, пише debati.bg.

Освен това те са възмутени от невключването им в списъците за заетост и факта, че за тях срокът за плащане на корпоративният данък, за разлика от при повечето сектори, не се удължава и остава 30 април.

„Обръщаме се към Вас, не като „маргинали“, а като представители на конституционно уредена професия за защита на правата и законните интереси на българските граждани. Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“, където членуват 2600 адвокати, но и от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт – счетоводители и други физически лица, упражняващи свободна професия, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци, собственици или съсобственици на капитала в търговски дружества или регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводител, както и хиляди други граждани полагащи труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение), които формират повече от 10 – 15 % от брутния национален продукт на страната, пише в писмото на адвокатите.

Горепосочените лица са се почувствали дълбоко засегнати от думите на финансовия министър Горанов, изречени по време на пресконференцията на 22.03.2020 г.:

„Да не истерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“, отсече тогава финансовият министър в отговор на зададен му журналистически въпрос.

Адвокатите считат, че Владислав Горанов непремерено си е позволил да обиди достойни български граждани. Те припомнят, че формират приходи в републиканския бюджет и също имаме право и основание да претендират държавата да помисли и за тях в ситуацията на извънредно положение, като не ги изключва от мерките за подпомагане и защита, и също и като им даде възможност за отсрочване на данъчни и осигурителни вноски, продължаване на срокове за подаване на декларации и данни за намаляване данъчните и осигурителни задължения.

"Заявеното от министър Горанов, че “Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“ е крайно обидно и скандализиращо за една голяма част от българските граждани, които сме редовни платци към бюджета. Като хора с положение и достойнство сме длъжни да реагираме на това цинично изказване!", пише още в писмото до премиера и председателя на Народното събрание.

"Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерски съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най – недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени „маргинали“, настояват юристите.