Адвокати не могат да открият задържаната руска журналистка

Володимир Зеленски в ново видеопослание лично благодари на Марина Овсянникова

Русия
11:42 - 15 Март 2022
2649
Адвокати не могат да открият задържаната руска журналистка

Адвокати досега не могат да открият редактора на руския Първи канал Марина Овсянникова, задържана вечерта на 14 март, след като в пряк ефир на програмата „Время“ размаха антивоенен плакат. Това заявил за „Медуза“ адвокатът на правозащитната организация „Агора“ Даниил Берман.

Освен това стана известно, че Следственият комитет е започнал проверка срещу служителката на Първи канал, съобщава ТАСС.

По-рано бе съобщено, че Овсянникова е отведена в районното управление на Останкински район на Москва, но полицаите заявили на правозащитниците, че тя не е там. В нощта на 15 март станало известно, че задържаната е била открита в дежурната част на телевизионния център „Останкино“. Когато адвокатът на „Правозащита“ Анри Цискаришвили успял да влезе там, не открил Овсянникова.

Адвокатът Даниил Берман разказва за „Медуза“, че сутринта на 15 март адвокатите не са успели да намерят Овсянникова нито в дежурната част на „Останкино“, нито в полицейските управления на града.

Изданието „Холод“ пише, позовавайки се на адвокат, че Марина е лишена от свобода вече повече от 12 часа.

Вечерта на 14 март служителката на Първи канал Марина Овсянникова спретна антивоенна акция в ефира на програмата „Время“. Тя застана зад тв водещата Екатерина Андреева и разгърна антивоенен плакат, на който бе написано: "Не на войната. Спрете войната. Не вярвайте на пропаганда. Тук ви лъжат. Руснаци срещу войната“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в ново видеопослание лично благодари на Овсянникова за нейната постъпка.

„Благодарен съм на руснаците, които не спират да се опитват да предадат истината... и лично на момичето, което влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната. На тези, които не се страхуват да протестират, докато вашата страна все още не се е затворила от целия свят. Трябва да се борите, не трябва да губите своя шанс“, заяви той.