Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас

Новини
20:54 - 20 Септември 2024
3252
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас

Един от въпросите, свързани с фирмата "Норта Глобъл", чието име беше свързано с мистерията около пътя на избухналите пейджъри и достигането им до Ливан и Сирия, беше свързан с това как е открита банкова сметка на дружеството без собственика да е посещавал страната ни.

И всъщност - масова практика се оказва купуването на съществуваща българска фирма от чужди граждани, защото процедурата за това не e сложен процес. Банки, нотариуси и адвокати правят редица проверки на купувача, но държавата е тази, която трябва да проследи и установи дали дружеството е потенциален извършител на незаконна дейност.

Купуването на фирма у нас от чужд гражданин не е сложен процес, сключва се договор за прехвърляне на дялове. Проверява се идентичността на лицето и ако фирмата няма задължения към държавата или служителите си, то процедурата може да се финализира.

"Процедурата е доста проста и лесна - подписва се договор. А и Б прехвърлят дружествените дялове в дружество А, Б, В. За тази цена - нотариална заверка, плащат си таксата и има още 3-4 документа, които се качват в Търговския регистър и прехвърлянето може да стане в рамките на 3-4 дни, дори без да се бърза", заяви Димитър Руменчев, адвокат.

"Това, което трябва да се провери е самоличността на въпросното лице - дали е същото, за което се представя", обясни Юлиян Дацев, адвокат.

Отварянето на банкова сметка също не се оказва много трудно, включително и с използването на дистанционна идентификация.

"В момента по 6 месеца не мога да отворя сметка на големи дружества. Ако става въпрос за физическо лице - дошъл е някой от Германия и иска той, лично да си отвори дружество, ще стане по-бързо - за 15-20 дни ще му отворят сметка", заяви адв. Димитър Руменчев пред БНТ.

"В момента е възможна идентификация на лица, посредством дистанционни средства със специфични технологии, които разпознават обема на лицето и е ясно, че това не е една снимка или запис на човек", отбеляза адв. Юлиян Дацев.