Адвокатите зоват Сарафов да се откаже от номинацията си за главен прокурор

Според тях процедурата по избор на обвинител номер едно е предрешена

Политика
18:45 - 17 Октомври 2024
1384
Адвокатите зоват Сарафов да се откаже от номинацията си за главен прокурор

Адвокатските колегии в страната призоваха Борислав Сарафов да се откаже от номинацията си за главен прокурор. Това става ясно от тяхна обща позиция, публикувана на сайта на Софийската адвокатска колегия.

Според тях процедурата по избор на обвинител номер едно, възобновена от Пленумът на ВСС на 12.09.2024 г., е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на Прокуратурата на Република България, на съдебната система, а и на държавността като цяло.

В позицията се отбелязва, че издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор. Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел, подчертават от адвокатурата.

Те посочват, че е акт на правна съвест и морална доблест да не се приеме номинация и предстоящ избор в процедура от орган с изтекъл мандат, когато липсва безспорно обществено доверие за единствения кандидат. Адвокатските колегии смята, че е акт на правна съвест и морална доблест Борислав Сарафов да удържи думата си, заявена във връзка с избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор след отстраняването на последния главен прокурор Иван Гешев.

С подобен акт единственият кандидат ще възстанови част от изгубеното доверие в органите на съдебната система, като даде възможност на новоизбран Висш съдебен съвет да проведе нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, посочват те в позицията си.

Задължение на адвокатурата е не само да защитава правата и законните интереси на всички граждани и юридически лица, но и всеки път, когато са поставени на изпитание устоите на демократичната държава, да реагира - за да бъде съхранена правовата държава. В тази връзка адвокатските колегии подготвят мирен протест, който ще се проведе на 25.10.2024 г., от 12.30 ч., пред сградата на Съдебната палата в гр. София, и пред съдебните палати в областните градове, за да изразят несъгласието си с номинацията на Сарафов за главен прокурор.