Адвокатката на олигарха в съда: Миньо Стайков е болен от рак!

Актуални новини
20:07 - 25 Ноември 2019
18980
Адвокатката на олигарха в съда: Миньо Стайков е болен от рак!

Близо 8 часа продължи поредното заседание в Специализирания наказателен съд по делото срещу Миньо Стайков в понеделник, 25 ноември. Олигархът заедно с още 12 души, четирима от които са държавни служители от фонд "Земеделие", са подсъдими като членове на престъпна група. Бандата се е възползвала от средства по 2 европейски програми за подпамагане на селските райони и лозаро-винарството.

Адвокатите на Стайков настояваха делото да бъде върнато на прокуратурата, защото в обвинителния акт имало "редица неточности". Освен това някои от подсъдимите желаели да дават обяснения, но това не се случило. В началото на заседанието беше предявен граждански иск от страна на държавата в размер над 3,6 млн. лв. към всички подсъдими - общо 13 души.

Както и на последните две съдебни заседания, Миньо Стайков беше в инвалиден стол. Лицето му пък бе видимо изкривено от болка. Адвокатката на алкохолния бос Анна Попова посочи, че подзащитния й има онкологично заболяване втора степен, което било констатирано от 16 лекари, изтъкнати специалисти в различни области. На това основание тя поиска мярката на Стайков да бъде променена.

"Г-н Стайков е тежко болен. Той има нужда от незабавно лечение и подходяща за увреденото му здраве среда", изтъкна адвокат Попова. Тя не даде допълнителни подробности за онкологичното заболяване, но приложи папка с документи, епикризи и експертизи на лекари.

Съдът обаче не освободи олигарха. В залата, докато траеше делото, цели 8 часа бяха съпругата на Стайков - Рени, и сина му Стайко Стайков. В една от почивките те размениха по няколко думи с него.

Денят обаче бе щастлив за останалите му съпроцесници. Адвокатите на служителите на фонд "Земеделие"  поискаха техните мерки за неотклонение от парични гаранции да бъдат да променени в по-леки. Основният им аргумент беше, че вече не работят във фонда и са останали без работа. Съдът уважи това искане и замени паричните гаранции с подписки, но отказа да вдигне забраната да напускат страната.