АЕЦ „Белене“ може да е готова до 6 години

Новини
20:05 - 20 Февруари 2022
3305
АЕЦ „Белене“ може да е готова до 6 години

Реактор в АЕЦ “Белене” може да се построи и да заработи за 6 години, като това ще е и по-евтино в сравнение с поставяне на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”, но за такива също трябва да се мисли заради изтичане на ресурса на съществуващите ядрени блокове.

Това обясни директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев.

“Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена енергетика. През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията в България започва с едно и също изречение - България е бедна на енергийни ресурси. По тази причина у нас беше развита ядрената технология. Ние сме една от 30-те държави, която има необходимата инфраструктура и човешки потенциал да експлоатира атомна енергетика. Поне 60 страни в света искат, но не могат”, категоричен бе Янев пред БНР. По думите му мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия е “глупава” и е налице “примитивен политически разговор”. И допълни, че не се притеснява, че технологията е руска.

“Ако тръгнем да генерираме чрез газови централи, трябва да знаем, че 80 на сто от цената на електроенергията е цената на газа и когато цената на газа “излети през покрива”, тази електроенергия става непродаваема и няма кой да я плати и вътре в България”, обясни експертът.

И допълни, че всъщност газът не е толкова щадящ природата, колкото се счита. “Основният компонент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния  двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица експерти и в Брюксел вече повдигат въпроса. Но има големи икономически и геополитически интереси”, обясни Янев.

Специалистът е поискал от президента Румен Радев да се свика сериозна експертна група, която да изработи енергийна стратегия на страната, позовавайки се на опита на специалистите, а впоследствие партиите да я анализират със своите експерти.