АЕЦ „Белене“ - на пазарен принцип и без държавна гаранция

13 компании искат да участват при реализацията на проекта 

Новини
19:36 - 13 Октомври 2019
1908
АЕЦ „Белене“ - на пазарен принцип и без държавна гаранция

Ние разработихме процедурата за избор на стратегически инвеститор във връзка с АЕЦ „Белене“ след решение на българския парламент, което много ясно определи параметрите на тази процедура и то предвижда проектът да бъде реализиран на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочния договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на българската държава. 

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Неделята“ по Нова телевизия. Тя подчерта, че ние разбира се сме спазили всички, поставени от парламента изисквания и процедурата е разработена в тези параметри и рамки. 

„Процедурата е публична, беше обявена в официален вестник на ЕС и всеки може да види параметрите на процедурата. Това, което е подадено като заявления за участие от съответно 13-те компании, които заявиха, че желаят да участват при реализацията на проекта, е в рамките на условията, които сме поставили“, посочи още министър Петкова. 

От думите й стана ясно, че предстои да се направи преглед на всички заявления. „Тогава ще определим компаниите, с които бихме желали да предоставим към тях покана за предоставяне на обвързваща оферта и да водим преговори с тях за реализация на този проект“, добави още Петкова.