АЕЦ "Белене" пропада окончателно

Актуални новини
17:20 - 19 Януари 2021
9482
АЕЦ "Белене" пропада окончателно

Атомният проект АЕЦ „Белене” пропадна окончателно. Това потвърдиха пред Lupa.bg едни от най-сериозните енергийни експерти у нас по повод съобщението на Министерски съвет, че оборудване за евентуалната бъдеща централа може да отиде за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Информацията дойде след среща на премиера Бойко Борисов с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

„Ядрените експерти пледират за това от доста време – така и така оборудването е взето - то може да се използва при изграждане на нов блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Това е най-добрия вариант. Представете си България да прави и АЕЦ „Козлодуй”, и „Белене”! Някакси не върви от чисто икономическа гледна точка”, коментира пред Lupa.bg енергийният експерт Христо Казанджиев.  

Рамадан Аталай от енергийната комисия в парламента пък обясни, че даже и да искаме, към днешна дата АЕЦ „Белене” няма кой да я построи.

„Ние изпуснахме срока, в който реално трябваше да е построена. Няма фирма, на която да й излезе икономическата рамка. Ако централата се построи без държавна помощ и без задължителни договори за изкупуване, няма как да продадат на тая цена електроенергията, която ще произвеждат”, обясни народният представител.

„Белене” пропада поради некомпетентност”, категоричен беше и председателят на Български енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„Аз много отдавна съм се заклел, че ако „Белене” се случи, ще си сменя името от Иван Хиновски – на Хасан Хиновски”, припомни той.

Преди повече от година енергийният министър Теменужка Петкова тържествено обяви, че компаниите, заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”, са цели седем. Сред тях - руската държавна корпорация "Росатом" чрез компанията "Атоменергопром", Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, консорциуми "АЕЦ Белене" и "Атомна електроцентрала Белене 2019", регистрирана в България.

„Всичко това беше абсолютен цирк”, довериха обаче пред Lupa.bg запознати.