АЕЦ "Запорожие" е необратимо компрометиран

Опасенията от ядрена катастрофа остават сериозни

Украйна
21:33 - 01 Септември 2022
6762
АЕЦ "Запорожие" е необратимо компрометиран

Физическата целокупност на украинската ядрена централа "Запорожие", окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след като инспектира обекта, предаде Франс прес.

"Физическата целокупност на централата е била нарушена на няколко пъти. Това е нещо, което не може да продължи да се случва", заяви той пред журналисти при завръщането си от централата, която е под контрола на руснаците, в контролирана от Киев територия.

Гроси заяви още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник. "Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа", каза още Гроси.

"МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук", добави Гроси, цитиран от Ройтерс. "Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти", каза той. Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място. "Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима", заяви още той, предава БТА.