АЕЖ: Младите не искат сензации и лоши новини

Повечето медии организират емисиите си около черна хроника и инциденти, което отблъсква хората от телевизорите

Актуални новини
09:15 - 02 Юли 2023
2031
АЕЖ: Младите не искат сензации и лоши новини

Преследването на сензационни и негативни истории отблъсква младите хора от медиите. Те отказват да следят новини заради склонността да се отразяват трагедии и катастрофи, посочват от Асоциацията на европейските журналисти.

Начинът на поднасяне на новини отблъсва младите хора, често създава постоянен стрес от тях и заради това те целенасочено не следят новини, обяснява Иван Радев от АЕЖ:

"Доста често някои медии организират новините си около черна хроника, около инциденти. Новини, които звучат стряскащо, но като информация, която да носи някакво развитие на човек, освен да го уплаши и да създава усещането за един постоянен стрес, е не носят нищо полезно. Така че младите хора просто ги игнорират и отиват на такива места в дигиталната сфера, които ще им бъдат по-полезни на тях".

По време на традиционната конференция на асоциацията, която тази година беше посветена на медиите и младите хора, журналистите обсъждаха как да стигнат до младата аудитория и как да отправят посланията си към тях.

"Всичко това, което вълнува обществото, има начини да бъде предадено на младите хора и да им бъде интересно - те се интересуват от всички актуални събития – от политически събития, от външнополитически събития. Интересуват се от глобалната обстановка. Разбира се, теми, свързани с околната среда с климатични промени", коментира още Иван Радев.