Афера за $4 милиарда с българи! Забраниха дейността на Nexo в САЩ

Криптобанката на бившия депутат Антони Тренчев е извън закона, обявиха горещ телефон за ужилени клиенти от Калифорния

Актуални новини
13:27 - 27 Септември 2022
22300
Афера за $4 милиарда с българи! Забраниха дейността на Nexo в САЩ

Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния (DFPI), заедно с държавните регулаторни органи на ценни книжа в още седем щата в Америка (Ню Йорк, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Вашингтон, Южна Каролина и Вермонт), обявиха за незаконна дейността на българската компания за търговия с криптовалута Nexo на територията на САЩ. Съобщението беше публикувано в полунощ на 26 срещу 27 септември на правителствения сайт https://dfpi.ca.gov/. Линк с обявлението: https://dfpi.ca.gov/2022/09/26/dfpi-joins-other-state-securities-regulators-to-bring-actions-against-another-crypto-interest-account-provider/.

Дружеството Nexo се ръководи от бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, а централния офис на компанията е базиран в София. От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за $ 12 милиарда. През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти. Подобна понци схема беше приложена успешно в САЩ от Ружа Игнатова и криптопирамидата й OneCoin.

Босът на Nexo и бивш депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев по време на ски ваканция в Швейцарските Алпи. Очаква се срещу Тренчев и партньорите му да бъдат повдигнати поредица от обвинения за финансови измами в САЩ.

От съобщението на DFPI става известно, че от Nexo са предлагали годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите, които са значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки. Разследването на DFPI е установило, че Nexo е предложил своите акаунти за печелене на лихва на жители на Калифорния, без първо да квалифицира тези акаунти като ценни книжа.

„Тук целта на регистрацията на ценни книжа отчасти е да се гарантира, че инвеститорите получават цялата съществена информация, необходима за преценка дали да отворят крипто лихвени сметки като рискове, поети от доставчика с депозирани средства“, се казва в обявлението.

Цитиран е и комисарят на Министерството на финансовата защита Клотилд Хюлет. „Предприехме агресивни усилия за правоприлагане срещу нерегистрирани лихвоносни сметки в криптовалута. Тези крипто лихвени сметки са ценни книжа и са обект на защита на инвеститорите съгласно закона, включително адекватно разкриване на свързания риск. Като цяло тези действия защитават инвеститорите, като същевременно гарантират, че Калифорния остава идеална среда за отговорни финансови иновации“, казва комисар Клотилд Хюлет.

От Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния обявиха горещ телефон, на който всеки измамен от Nexo може да подаде сигнал - (866) 275-2677. Жалби се приемат и онлайн.

Втора афера за милиади долари с българска компания за криптовалута избухна в САЩ 5 г. след бягството на Ружа Игнатова. На прицела на ФБР и финансовите ретултаторни органи в Америка е Nexo.

Очаква се в следващите седмици прокуратурата в Ню Йорк да поиска задържане за собствениците на компанията Nexo Антоний Тренчев и Коста Кънчев в рамките на разследване за финансови злоупотреби за над $ 4 млрд. Още през месец октомври 2021 г. главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на дружеството да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

На 26 август Lupa.bg писа за воденото разследване на ФБР за пране на пари, финансови измами и незаконна финансова дейност срещу Nexo. Тогава реномирана адвокатска кантора, наета от дружеството за търговия с криптовалута, настоя публикацията да бъде моментално свалена – нещо, с което не се съобразихме.