Аферим, комшу! Турция помирява Русия и Украйна

Актуални новини
19:50 - 11 Март 2022
6399
Аферим, комшу! Турция помирява Русия и Украйна

Турция, която поддържа добри отношения и с Русия, и с Украйна, се открои като ключов посредник в търсенето на мирно решение на конфликта. Анкара категорично заяви, че не може да се откаже нито от Русия, нито от Украйна, с които поддържа стратегически икономически отношения. Същевременно тя подчертава, че проблемът между Русия и Украйна трябва да се реши чрез дипломация и изтъква благоприятната си за посредничество позиция на страна, която може да разговаря и с Москва, и с Киев.

Турция следва балансирана и неутрална позиция във връзка с конфликта, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган и турските отговорни представители са внимателни в изявленията си, стараейки се да запазят доверието и на двете страни.

Анкара осъди руското нахлуване в Украйна, определяйки го като недопустимо, но не се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва. Турският президентски говорител Ибрахим Калън повтори вчера в интервю за телевизия СиЕнЕн, че Турция не обмисля да наложи санкции на Москва, като изтъкна, че Анкара иска да държи отворен каналът за комуникация и не иска икономиката й да бъде засегната.

В изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в сряда Ердоган критикува подхода на западните страни за уреждане на кризата, като заяви, че те единствено дават много съвети, и ги обвини, че са изоставили Украйна.

“Не приемаме както изоставянето на Украйна, така и практиките, наподобяващи лов на вещици спрямо руския народ, руската литература, студенти, хора на изкуството. Тези фашистки практики хвърлят сянка върху законната борба на украинския народ“, посочи президентът.



Турският външен министър Мевлют Чавушоглу с руския си колега Сергей Лавров в Анталия

Конкретен резултат от предприетите от Анкара активни дипломатически усилия за постигане на мирно решение на конфликта в Украйна бе състоялата се вчера тристранна среща в Анталия на външните министри на Русия, Украйна и Турция. До срещата се стигна след интензивна телефонна дипломация на Анкара – разговори на Ердоган с украинския му колега Володимир Зеленски и с руския президент Владимир Путин, както и разговори на турския външен министър Мевлют Чавушоглу с колегите му от Украйна и Русия – Дмитро Кулеба и Сергей Лавров.

На пресконференция след разговорите вчера Чавушоглу заяви, че и двете страни са искали срещата да се проведе в Турция и по тяхно желание Анкара е поела ролята да съдейства за диалога. Продължилата час и половина среща между Лавров и Кулеба, на която присъства и Чавушоглу, бе първата среща на високо равнище между представители на Русия и Украйна от началото на войната и първата среща между двамата външни министри от дълго време насам.

Чавушоглу разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Анталия

Под заглавия „Първа стъпка за мир“ (в.“Сабах“) „Важно начало в Анталия“ (в.“Йени шафак“), „Важно начало“ (в.“Миллиет“), „Враждуващите страни на една маса“ (в.“Акшам“), „Постигане на съгласие, че „решението е на масата“ (в.“Карар“) и други, водещите турски вестници открояват значението на срещата като начало в дипломатическите усилия за постигане на мир.

„На историческата среща на външните министри на Русия и Украйна в Анталия не бе договорено примирие, но бе направена много важна първа стъпка“, отбелязва в.“Хюриет“ и подчертава, че срещата е отправила послание за „продължаване на преговорите за мир“. „На историческата среща под егидата на Турция Русия и Украйна постигнаха съгласие за продължаване на преговорите“, пише в.“Сабах“ и добавя, че страните са дали сигнал за възможна среща между Путин и Зеленски. 

Изданията цитират Чавушоглу, който заяви, че по време на разговорите е станало дума за организиране на среща на ниво лидери и уточни, че украинската страна е посочила, че Зеленски е готов за това, а Лавров е казал, че Путин не е против подобна среща. Вестниците отбелязват също, че Кулеба е благодарил специално на Чавушоглу за организирането на срещата и е посочил, че е готов отново да участва в среща в такъв формат.

Вестниците обръщат внимание на изявлението на Лавров, че „няма нищо, което да замени преговорите“ и на заявлението му, че руската страна подкрепя „всяка инициатива, насочена към решение“. „Ястребът“ Лавров смекчи изказванията си, върна се към дипломация, отбелязва  по този повод в. “Карар“.

„От срещата на върха в Анталия не излезе желаното от цял свят решение за примирие, но това, че и двете страни се обединиха в подхода, че дипломацията е единственият изход, засили надеждата за мир“, пише още в.“Карар“. Вестниците цитират и уверението на Чавушоглу в Туитър след срещата, че Анкара ще продължи с усилията за дипломация между Русия и Украйна.

Вестник „Сабах“ посочва също, че в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън вчера Ердоган е определил организирането на срещата в Анталия като „победа на дипломацията“, а Байдън е заявил, че е много доволен от дипломатическите инициативи на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е посочил пред анализатора от в. “Хюриет“ Абдулкадир Селви преди срещата в Анталия, че тя е важна основа, която да даде възможност за предприемане на по-сериозни стъпки занапред. „Същинската ни цел е да осигурим среща на тримата лидери. Да осигурим тристранна среща на нашия президент с Путин и Зеленски“, е заявил Чавушоглу, давайки сигнал за следващата цел в дипломатическите усилия на Анкара.