Афганистанското посолство в Индия спира работа

Свят
14:16 - 29 Септември 2023
1726
Афганистанското посолство в Индия спира работа

Афганистанското посолство в Индия спря всички операции, след като посланикът и други висши дипломати напуснаха страната и поеха към Европа и Съединените щати, където получиха убежище. Това обявиха трима служители на посолството в петък, съобщава "Ройтерс".

Индия не признава талибанското правителство и затвори своето посолство в Кабул, след като талибаните поеха контрола над Афганистан през 2021 г. Ню Делхи обаче позволи на посланика и персонала на мисията, назначен от подкрепяното от Запада правителство на сваления афганистански президент Ашраф Гани, да издава визи и да се занимава с търговски въпроси.

Най-малко петима афганистански дипломати са напуснали Индия, казаха служители на посолството. Индийското правителство сега ще управлява дипломатическия комплекс според един от афганистанските служители.

Служител на индийското външно министерство в Ню Делхи коментира, че проучват развитието, без да дава подробности.

Представители на талибаните в Кабул не бяха открити за коментар.

Индия е една от страните с малка мисия в Кабул за улесняване на търговията, хуманитарна помощ и медицинска подкрепа. Двустранната търговия между двете страни достигна 1,5 милиарда долара през 2019-2020 г., но спадна драстично след встъпването в длъжност на талибанското правителство.

По-рано този месец стотици афганистански студенти, които живеят в Индия, организираха демонстрация в Ню Делхи, за да призоват индийското правителство да удължи престоя им, въпреки изтичането на студентските им визи.