Африка е с най-малка вина за климатичните промени

Страната, която е изправена пред най-сериозните загуби на БВП, е Судан

Свят
11:52 - 08 Ноември 2021
1450
Африка е с най-малка вина за климатичните промени

БВП на 65-те най-уязвими държави ще намалее средно с 20% до 2050 г. и с 64% до 2100 г., ако светът се затопли с 2,9 градуса по Целзий, сочи доклад, публикуван в понеделник по време на преговорите за климата COP26 в Глазгоу, съобщи АФП.

Дори ако глобалното покачване на температурата бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий, както гласи най-амбициозната цел на Парижкото споразумение, същите страни ще понесат удар по БВП от 13% до 2050 г. и 33% до края на века, се казва в проучването, поръчано от Christian Aid. Към днешна дата средната температура на повърхността на Земята се е повишила с 1,1 градуса по Целзий в сравнение с нивата от края на XIX век.

Осем от десетте най-засегнати държави са в Африка, а две - в Южна Америка. Всичките 10 страни са изправени пред щети върху БВП в размер на повече от 70 % до 2100 г. при сегашната траектория на политиката за климата и 40% дори ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 °C.

Страната, която е изправена пред най-сериозните загуби на БВП, е Судан, който през септември безпомощно преживя проливни дъждове и внезапни наводнения, засегнали повече от 300 000 души. До 2050 г. БВП на страната ще намалее с 32%, а до 2100 г. - с 84%, в сравнение с положението, в което би се намирала, ако нямаше климатични промени.

Страните, обхванати от доклада, съставляват два ключови преговорни блока на преговорите на ООН за климата, които продължават до петък: Най-слабо развитите страни (НСРС) и Алиансът на малките островни държави (АМОД).

Досега богатите страни отделят само скромни суми, за да помогнат на бедните да се адаптират към климатичните въздействия. "Африка е допринесла най-малко за изменението на климата, но този доклад показва, че тя ще бъде изправена пред най-тежките последици. Това е дълбоко несправедливо", каза Мохамед Адоу, директор на базирания в Найроби мозъчен тръст за климата и енергетиката Power Shift Africa.