Африкански лидери при Путин, търсят мир за Украйна

Русия е особено заинтересована от укрепване на отношенията с африканските държави предвид нейната икономическа и дипломатическа изолация от западните сили

Новини
19:33 - 17 Юни 2023
3899
Африкански лидери при Путин, търсят мир за Украйна

Делегация от африкански лидери, които настояват за мир в Украйна, пристигна днес в Русия, ден след като те посетиха преди това Киев и се срещнаха с президента Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Групата, водена от южноафриканския президент Сирил Рамапоса, пристигна в Санкт Петербург, съобщи неговата канцелария. По-късно днес е планирана среща с руския президент Владимир Путин. В състава на делегацията са включени и лидери от Египет, Република Конго, Сенегал, Замбия, Уганда и Коморските острови.

Надеждите, че посредническата мисия ще има успех след близо 16 месеца война, са изключително малки. Но Русия е особено заинтересована от укрепване на отношенията с африканските държави предвид нейната икономическа и дипломатическа изолация от западните сили, отбелязва ДПА.

В края на май руският външен министър Сергей Лавров бе на посещение в Кения, Мозамбик, Бурунди и Република Южна Африка. С нетърпение се очаква и срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) през август.

Делегацията от африкански лидери вчера се срещна със Зеленски в Киев. Зеленски отхвърли предложението, че трябва да преговаря с Москва, като заяви, че няма да има преговори, докато руските военнослужещи са все още на украинска територия, включително в Крим. По време на посещението руската армия за пореден път изстреля ракети срещу Киев.

Много африкански държави страдат от продължаващия конфликт. Особено страните в Източна Африка зависят от износа на зърно и торове от Русия и Украйна, като се опасяват от нови увеличения на цените в резултат на по-малкия зърнен износ.