Ахмед Доган събира най-близките си в Сараите

ДПС стана на 33, депутати и структури по места празнуват

Политика
11:35 - 04 Януари 2023
5279
Ахмед Доган събира най-близките си в Сараите

ДПС стана на 33 години днес, а от няколко дни най-приближените до почетния председател на Движението Ахмед Доган, включително и лидерът на партията Мустафа Карадайъ, цитират негови слова като препратки и уроци към съвременните политически лица и процеси. 

Очаква се за празника днес най-лоялните към Движението и Сокола да се съберат в Сараите, за да отбележат годишнината от създаването на партията. Почерпки ще има и по места, както и в парламентарната група. 

Председателят на АЛДЕ, евродепутат и бивш младежки лидер Илхан Кючюк отправи пръв поздрав към учредителите с думите: "Благодарим за увереността, напътствията и доверието! Защото какво е по-важно от доверието? Онова доверие, което години наред получаваме от избирателите. То е факт, защото ние знаем, че доверието е единственият ресурс, с който разполагат политиците, а в политиката, както и в живота, е важно да отстояваш позициите, в които вярваш и да не отстъпваш от принципите си.

Пътят, който извървяхме за тези три десетилетия не беше лек. От защитник на правата на турците и мюсюлманите в България, до защитник на правата и свободите на всички граждани. Оценен и признат в регионален, европейски и световен мащаб! Години наред ДПС е своеобразен наръчник за политика и демокрация, който всеки да прочете и да вникне в смисъла му", пише още Кючюк. 

И подобно на критиките на ръководството на ДПС у нас добавя, че нито една промяна в историята не се е осъществила без реалистична оценка на миналото, въз основа на нравите и характерологията на едно общество.

"Нито един значим и траен политически успех не може да бъде постигнат без обединените усилия на целия интелектуален и политически елит на страната. Трябва да си или наивен, или високомерен, за да допуснеш, че това може да се случи през ХХI век.

Но както се казва, съдбата ни дава втори шанс… само остава уроците от изминалата година да са научени, за да не повтаряме същите грешки и през новата. Ние депесарите добре знаем от г-н Доган - “случаят, т.е шансът помага на подготвения”, цитира той почетния лидер на партията. 

На страницата на Движението за рождения му ден пък от пресцентъра напомниха послеслов на Доган от книгата на Самуел Леви "Съвременният политически мит" отпреди 13 години: 

„Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия за изход от кризата, а не разделянето на обществото на добри и лоши, на справедливи и виновни“.

„Търсенето на виновност във всички и във всичко възпроизвежда основанието, върху което Героите- Спасители стават необходими. Затова темата за виновността и справедливостта и показното ликвидиране на „лошите”, е типична поведенческа матрица  на Героите-Спасители в съвременните политически митове“, пише почетният председател на ДПС.

„Експлоатирането на тази тема ги захранва с увереност и енергия. За „съжаление” тази енергия е с нисък потенциал и сравнително бързо се разсейва или прераства в Съмнение. И в това се състои Трагичното при Героите-Спасители. Защото, който не щади другите, не щади и себе си“, продължава анализът Доган. Според него всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм.

„Тази логика в поведението на Героите-Спасители подготвя почвата за собственото им отрицание. В крайна сметка, това е фундаментът и моделът за постигане на Политически катарзис. За да си отворим порталите за реалното възприемане на Политическия свят, самите ние трябва да се пречистим и обновим“, твърди той.  

Той е категоричен, че Героите-Спасители изникват от „още неутвърдените демократични норми за силно, а понякога и атрактивно представителство, но отклоняват демокрацията до границата на нейното отрицание“.

Политическият мит се стреми да бъде самодостатъчен, защото превръща властта в самоцел, диктатура и накрая - в условие за катастрофа, предупреждава основателят на ДПС.

"Анализът му преди 13 години сякаш предвижда политическата  трансформация, извела първо Бойко Борисов, а след това и „Промяната” на власт. Те влязоха в типичната поведенческа матрица за показно ликвидиране на „лошите”, за да станат накрая нейни жертви", добавят още от ДПС. 

И хвърлят още стрели срещу "Промяната": "Философската обосновка на политическия мит, която Доган дава, показва защо през изминалата 2022 г. окончателно рухнаха легендите и за „Героите-Спасители” и за „лошите”.

„Героите” раздаваха пари от джипката и вкараха страната в аферата „Джемкорп”, „лошото” ДПС осигури 120 лв. за всеки пенсионер, 300 млн. лв. за земеделците, 9% ДДС за детските храни и стоки, за книги и вестници. И гарантира авроатлантическия избор на страната ни.

Не случайно от 2016 г. ДПС призовава за връщане на нормалността в политиката. Нещо, което започва с разговори и диалог – между партиите, институциите, между избирателите и политическите субекти, между властта и гражданите. В диалога Герои-Спасители няма, заклеймяване на опонента – също. Но преди това, както казва Доган, всеки трябва да изживее своя катарзис", добавят от "Стамболийски" 45А. 

По-късно в декларация от парламентарната трибуна призова за край на популизма и отбеляза: 

"ДПС знае как се носи отговорност. Прави това вече 33 години. Затова призоваваме всички партии да загърбят политическия егоизъм и егото на лидерите си и да седнат на масата на преговорите, за да разпишем приоритетите за страната, които ще я изведат от кризите.

Днес не е важно кой първи ще изрече в декларация приоритетите за България, за да се нарече новият Герой-Спасител и да лепи етикети на останалите. Днес е важно кой ще работи безкористно за България. Време е за отговорност".