Айде, бе? Covid „приземява самолета” на мъже без ваксина

Здраве
20:20 - 17 Февруари 2022
8230
Айде, бе? Covid „приземява самолета” на мъже без ваксина

Covid-19 може да доведе до импотентност неваксинираните мъже. Това смята акад. Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

Пред „Марица” медикът обясни, че всичко започва от патогенезата на вируса. Взаимодействието се извършва през рецепторите на така наречения ангиотензин-конвертиращ ензим 2.

Или кратко казано - ACE. Отделно има транс мембранни протеази, които също способстват навлизането на вируса в клетката. Органите и тъканите, които съдържат по-големи количества от тези вещества, са по-податливи на възпаление и постковидни усложнения.

Такъв е случаят с тестикуларната тъкан. Тестисът е много богат на тези ензими и хипотетично може да бъде предизвикан орхит (б.а. - възпаление на тестиса).

И е доказано научно, че 100 процента се засягат така наречените семиниферни канали, в които се формират сперматозоидите. В повече от 35 процента се засягат другите клетки - лайдиговите. Те пък произвеждат тестостерон. Това е другият механизъм, по който се влияе.

Тук става въпрос за преболедували мъже предимно между 20 и  50 години, тоест, в най-репродуктивната възраст, ясен е академикът.

Мъжът може да изкара пневмония, но да не разбере за проблеми с тестисите, защото липсва болка. Проявяват се в по-късен период. При ковидно заболяване не може да изследваме и спермограмата.

Човек трябва да се лекува и спасява от вируса. Особено опасно е при неваксинираните. При ваксинирани няма отбелязани проблеми с тестисите, смята още шефът на урологията в ИСУЛ.