Акад. Богдан Петрунов: Вирусите са големият кошмар за човечеството! (ВИДЕО)

Бил съм на пазара в Ухан, всички конспирации за лабораторно създадена зараза са глупости, твърди ученият

Здраве
08:26 - 07 Март 2020
7487
Акад. Богдан Петрунов: Вирусите са големият кошмар за човечеството! (ВИДЕО)

Вирусите тепърва ще бъдат сериозно предизвикателство за човечеството занапред. Много бързо и масово се разпространяват и нещата са драматични. Лекарства за коронавируса вероятно ще се намерят, подобно на повечето болести, които вече съществуват. Това каза Академик Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, пред Канал 3.

"Политиката и мерките на Министерство на здравеопазването и щаба в България, напълно отговарят на световните изисквания и тези на СЗО", допълни той. 

"Бях осем дни в Ухан и трябва да кажа, че животинският пазар е нещо поразително. Там може да се купи от слон до всевъзможни животни, прилепи, змии, насекоми. При голяма част от тези животни би могло да се получи въпросния скок до коронавирус. Това е естествен процес, той е съществувал дори в миналото. Дълбоко не вярвам в конспирациите, че болестта е изпусната от лабораторията. Както всички вируси мутират, така и този е мутирал", обаясни акад. Петрунов.

"Както вече казах, това е един естествен процес на този вирус и трябва да направим всичко възможно за намаляването на разпространението му. Мерките трябва да бъдат много сериозни, това не е проблем на един човек или едно общество.", допълни той.

"Изготвянето на ваксина и изпитването й изисква не по малко от две години.

Има един факт, който изумява учените, следени са 9 бременни жени, които имат коронавирус. Оказва се, че при всяка една от тях, околоплодните води и пъпната връв не са заразени". 

"България е изправена пред сериозен проблем, който може да доведе до изтощаване на здравната система в държавата и точно в този момент, е излишно да има подобен тип акции, като тези на сестрите, каза акад. Петрунов във връзка с протеста на медицинските сестри. Припомняме ви, че в петък пет от протестиращите жени прекараха повече от денонощие барикадирани в сградата на бившия Партиен дом."

"Аз ги подкрепям, исканията са им справедливи, но не подкрепям днешния протест, който според мен е чисто политически.", допълни той.