Акад. Денков: Колегите от ГЕРБ преиграват

Новини
19:06 - 26 Април 2023
3660
Акад. Денков: Колегите от ГЕРБ преиграват

"Обсъждаме Министерски съвет, представен от "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви акад. Николай Денков в ефира на БНТ по повод срещата с ГЕРБ.

По думите му е очевидно, че е необходима подкрепата и на други парламентарни сили.

Добронамереният прочит от наша страна е, че става дума за недоразумение. Когато се гласува за един Министерски съвет, се гласува структура и програма. Очевидно е необходима подкрепата и на други парламентарни групи за дадена програма. Вече има решение на парламентарната ни група, че ще подготвим програма за 18 месеца, защото в тази политическа несигурност, би било нереалистично.

Малко пресилват колегите от ГЕРБ ситуацията, това е тяхно предложение да се действа по този начин. Опитваме се да изградим процес, който да даде резултат. Ако нещо може да се направи е на базата на добронамерена дискусия, ако някой ще поставя ултиматуми, имат пълната свобода да правят всичко, което са решили", допълни Денков.

Според него има противоречие - от една страна ГЕРБ искат да влязат в процеса, от друга казват "вие трябва да сте готови".

"Няма как едновременно и да бъдат част от процеса, и да поставят ултиматуми. Програмата ще бъде обсъдена с експерти", добави Николай Денков. Той настоя, че никога не е имало промяна в позицията на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ.

„В момента имаме възможност да направим нещо, за да не отидем отново на избори“, каза още той.

По-рано Десислава Атанасова постави ултиматум - ако до неделя не им се представи състав на кабинет, ще считат, че илюзията, че може да се говори сериозно за стабилно правителство, не е лишена от смисъл.

"Тоест всичко това за голямата отговорност на някого е било илюзорно", каза шефката на ПГ на ГЕРБ.