Акад. Денков: Никога не съм искал затваряне на училища

Актуални новини
13:00 - 27 Ноември 2021
2801
Акад. Денков: Никога не съм искал затваряне на училища

Аз никога не съм искал да бъдат затваряни училищата. Няма никаква логика аз да не искам да има присъствено обучение. Аз самият бях изненадан от начина, по който бяха затворени училищата, заяви в ефира на „Дарик“ образователният министър акад. Николай Денков. Въпросите за затворените училища трябва да бъдат зададени към здравния министър, посочи той.

По думите му решението дали учениците могат да влязат в клас още от понеделник, зависи от промяната на заповедта за затваряне, издадена от здравния министър. От здравния министър зависи и осигуряването на достатъчно количество тестове за учениците, както и решението за хибридна форма на обучение - присъствена и дистанционна.

До 10 декември има тестове за учениците от 1 до 4 клас, увери образователният министър.

Ако няма достатъчно тестове, ще се опитаме да насочим наличните предимствено към областите, които са тъмночервената зона, за да могат да се върнат в клас поне част от учениците от 5 до 12 клас, обясни проф. Денков.

По думите му, над един милион и двеста хиляди теста трябват за всички ученици от първи до 12 клас седмично. Заплащане на тестове пък може да има само в частните училища.